23 juli 1986: Grenswachters – Ajax.
23 juli 1986: Grenswachters – Ajax.

1986: Geen cadeaus bij Grenswachters-Ajax

Algemeen

Twan Stadhouders slikte dozijn tegentreffers

PUTTE – Grenswachters maakt zich op voor het eeuwfeest. Een duik in het roemruchte verleden levert tal van historische hoogtepunten, anekdotes en legendarische verhalen op. Zoals bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Het 65-jarig bestaan werd in 1986 opgeluisterd met een jubileumwedstrijd tegen veelvuldig lands- en Europees kampioen Ajax. Een bijzonder treffen dat vele decennia nadien zelfs een unieke status heeft verkregen. Topteams verkiezen tegenwoordig buitenlandse trainingskampen boven plichtmatig gespartel in de provincie. Edoch, Grenswachters flikte het ooit!

Hoe? Daar zijn de meningen over verdeeld. Veel vingers wijzen echter richting wijlen Bart van Laarhoven. “Mijn vader was destijds bestuurslid en had een goede vriend die in de businessclub bij Excelsior zat. Die heeft, geloof ik, zijn connecties naar Amsterdam aangesproken en de rest is geschiedenis. Ajax had een hoop noten op haar zang. Spelers niet lastig vallen en een prijskaartje van twintigduizend gulden. Uiteindelijk kwamen ze. We kwamen net niet uit de kosten, echter stond Van Niftrik borg voor het resterende bedrag. Een unieke ervaring”, aldus speler van destijds Batsy van Laarhoven.

Dozijn

Terug naar 23 juli 1986. Vijftienhonderd toeschouwers omzoomden het knusse en vooral fraaie hoofdveld van sportpark De Buizerd bij de eerste oefenwedstrijd van het seizoen dat Grenswachters naar de derde klasse zou moeten brengen. Tegenstander Ajax kwam duidelijk voor de thuisploeg, die pas de afgelopen vrijdag in training was gegaan. De Amsterdammers hadden zichtbaar meer wedstrijdritme in de benen, een omstandigheid die het thuisvoordeel van Grenswachters ruimschoots compenseerde. Niettemin waren er in het eerste kwartier vooral de groen-gelen die van zich deden spreken. Maar toen na een kwartier Ajax via Marco van Basten de score opende, was de ban gebroken. Het verzet ook. Allistair Dick, Marco van Basten (strafschop), John van ’t Schip en nog een keer Van Basten maakten handig gebruik van kleine verdedigingsfoutjes in de Putse afweer. Weliswaar kwam Grenswachters er enkele keren met Luc de Bruijn en Jerry Janssens goed uit, maar de loopgrage Ajax-goalie Stanley Menzo deinsde er niet voor terug om op fietsafstand van zijn doel de Amsterdamse lekken te dichten. Zelfs een Putse hoekschop na 35 minuten bracht geen kentering in de score. Integendeel, nog geen drie minuten later stelde Van Basten via een treiterend fraaie demonstratie zijn ploegmaat Mühren in staat er 0-6 van te maken. De meester tekende op slag van rust nog even 0-7 aan.

Hattrick

Na de hervatting kwam er bijna een compleet nieuw Amsterdams team binnen de lijnen. Tot de nieuwe gezichten behoorden onder anderen Rijkaard, Ophof, Scholten, Reijnink en Bosman. Vooral de laatste legde veel gevaar aan de dag. Ook nu wist Grenswachters het een kwartier stand te houden, totdat Bosman zijn ware gezicht liet zien. Met een 18-karaats hattrick voerde hij binnen tien minuten de stand op naar 0-10. Scholten maakte er 0-11 van en Bosman zelf rondde het dozijn af. Later dat seizoen zou Ajax de Europacup II winnen en spelers naar internationale topclubs uitvliegen en/of Nederland Europees maken.

Leenaerts

Ook Grenswachters-goalie Twan Stadhouders van dienst koestert de confrontatie met zijn favoriete club. Een jaar voordien had hij de overstap vanuit Woensdrecht naar Putte gemaakt. “En toch ben ik ooit als spits bij METO begonnen. Na de B-junioren vond ik het genoeg en stopte ik. Een paar seizoenen besloot ik, na een seizoen bij Vivoo, bij WVV’67 aan te sluiten, waar toen ook mijn broer Jos speelde. Daar ik wat lui van aard was, ben ik echter op doel gaan staan. Iets wat me best goed afging en ik na drie seizoenen door Marc Guns, destijds elftalleider van Grenswachters, werd benaderd. Ze zochten een opvolger voor Adrie Leenaerts, in die tijd toch de beste keeper uit de omtrek. Ik besloot die enorme uitdaging enkele klassen hoger aan te gaan”, aldus Twan Stadhouders (59). In Putte voelde de keeper zich senang tussen de palen en ook daarbuiten. “Grenswachters is een unieke vereniging. Ze kijken even de kat uit de boom, daarna omarmen ze je of laten duidelijk het tegenovergestelde merken. Samen met andere nieuwkomers als Jacob Kwakernaat, Fred Swaanen en Gerard Lazarom had ik een geweldige tijd in een elftal met al die Putse gasten.”

Twan Stadhouders stond bekend om zijn heerschappij in de lucht, kon goed meevoetballen en was voor niemand bang. Eigenschappen die echter niet konden verhelpen dat Ajax hem uiteindelijk twaalf maal zou passeren. “Van de wedstrijd kan ik me nog herinneren dat mijn oudste zoon Ralf als klein ventje het veld in liep en een aai over de bol van Johan Cruijff kreeg. We hielden aanvankelijk best lang de nul, op het moment dat ze even gas gaven zag je de klasse ervan afdruipen en vlogen de goals als rijpe appels binnen. Blind, Rijkaard, Mühren, Silooy, Van ‘t Schip, Van Basten, Wouters, pure professionals die niks weg gaven. Ook Menzo gaf zelfs geen eretreffer weg en kleunde er oog-in-oog met Jerry Janssens vol in.” Inclusief de wedstrijd met Ajax hield Twan Stadhouders het drie seizoenen onder de Putse lat vol. En hoewel er interesse vanuit Dosko en ook België was besloot hij reeds op 26-jarige leeftijd de keepershandschoenen definitief op te bergen. “Gezinsuitbreiding, het bouwen van een eigen huis en studie vergden tijd. Daarnaast was ik ook niet zo’n trainingsbeest en vond het niet gepast om alleen maar op donderdagavond te blijven trainen. Ik beschikte niet over de mentaliteit die nodig was om de top, die ik misschien op basis van talent, wel had kunnen halen. Voetbal volg ik sindsdien op afstand. Als mijn kleinkinderen misschien gaan voetballen, kom ik weer live kijken. Tot die tijd geniet ik vooral van iedere zege van Ajax, ja zelfs van die van 35 jaar geleden”, lacht bouwvakker-in-ruste Twan Stadhouders.

Gerard Smits probeert Marco van Basten af te stoppen.
Twan Stadhouders anno 2021.