Boerderij 'de Bijenhof' aan de Kruisberg.
Boerderij 'de Bijenhof' aan de Kruisberg.

Boerûh, boerûh ...

Algemeen

Inwoners van steden kijken vaak neer op mensen uit de dorpen. Nou is het zo dat er sinds 1850 volgens het recht geen steden meer zijn (toen vervielen de stadsrechten) maar laten we zeggen : dat waar heel veel mensen bij elkaar opeen gepakt wonen, we het een stad noemen.

Mooi is het om te zien dat de steden onderling ook een strijd voeren, met als toppunt die arrogante Amsterdammers die alle andere inwoners van ons land ‘boeren’ noemen.
Maar ook de andere steden doen hieraan mee. Zo noemen ze de inwoners van de vijfde stad van ons land, alwaar de grootste elektro technische kennis van ons land zit, namelijk Eindhoven, gewoon boeren.
Hiervan hebben de PSV-supporters een geuzennaam gemaakt, en ze jennen de tegenstanders door in hun eigen stadion hun eigen spelers aan te moedigen met boerûh, boerûh...
Nu is het zo dat tot aan het midden van de vorige eeuw wij in Halsteren en Lepelstraat voor een belangrijk deel van ons bestaan afhankelijk waren van de agrarische sector. Ik meen dat 85% van de werkende bevolking boeren waren of voor een boer, tuinder of aanverwante bedrijven werkte. Je had in onze gemeente wel tegen de honderd boeren. In de polder de grote, op het zand kleinere en daarnaast nogal wat deeltijdboeren. Dat waren zij die een boerenstiel aan huis, naast hun werk elders, erbij deden.
Boeren/boerderijen kwam je overal tegen. Een eeuw geleden had je er zowat in elke straat een of meerdere, ja zelfs in de deftige Dorpsstraat stonden er.
De bekendste was natuurlijk ‘t Lindeke maar ook daar waar nu ongeveer de PLUS zit, was een boerderij/akkerbouwbedrijf. Ook naast het kerkhof stond een boerderij, de Vijver, en in de Schoolstraat stonden er zelfs meerdere. Zo had ook het bejaardenhuis St. Elisabeth een eigen boerderij met paarden, vee en landbouw.
Zowat alle boerderijen in de bebouwde kom zijn verdwenen, maar gelukkig zijn er nog enkele monumenten bewaard gebleven. Voor mij is dan de mooiste ‘de Bijenhof’ van Eugène van den Eijnden aan de Kruisberg. Nu staan er drie hele mooie aan de Kruisberg, maar de Bijenhof is nog een boerderij waar gewerkt wordt en waar dieren bij lopen.
Gelukkig hebben we ook in Lepelstraat nog mooie voorbeelden van boeren midden in het dorp, zoals de boerderij aan het begin van de Kerkstraat en natuurlijk de boerderij Hoogerwerf van de familie Blom aan het begin van de Kladseweg waar ook nog volop wordt gewerkt en waar vee rondloopt. Toevallig allebei witte boerderijen, allebei ware schoonheden...

Tot zover boeren in het dorp, de andere discussie die er tegenwoordig gevoerd wordt over de boerenstiel wil ik wel eens aangaan maar dan op een andere pagina, laten we deze column luchtig houden.

Tot de volgende Volluk,
Twan Simons.

boerderij Kruisberg