Bjørn Blommerde in zijn gouden tijd als speerwerper met de Olympische Spelen als doel.
Bjørn Blommerde in zijn gouden tijd als speerwerper met de Olympische Spelen als doel. Foto: copyright Coen Schilderman

“Gepassioneerde gekken”

Algemeen

OSSENDRECHT – Lange tijd was hij één van die “gepassioneerde gekken” die droomde van deelname aan de Olympische Spelen. De Ossendrechtse speerwerper Bjørn Blommerde kwam er heel dichtbij, maar wist zijn Olympische droom net niet te realiseren. Nu de druk van de ketel is kan hij meer genieten van wat er op de Olympische Spelen gebeurt, en kan hij ook relativeren.

“Op de Olympische Spelen vind je alleen maar gepassioneerde gekken”, zegt Bjørn Blommerde (34). Bij hem begon de gekte al op zesjarige leeftijd, toen hingen de Olympische ringen al boven zijn bedje, om hem te herinneren aan zijn doel. “Mijn vader is een fanatiek atleet en speerwerper, dus wij stonden al toen ik zes was met speertjes te gooien in de tuin. Ik weet niet beter dan dat ik naar de Olympische Spelen wilde. Daar had ik alles voor over, en daar draait het om. De atleten die je op de Spelen ziet staan daar niet omdat ze multimiljonair willen worden, maar omdat ze een doel hebben, en ze alles doen om dat doel te bereiken.”

Blommerde haalde zijn doel net niet. Het WK speerwerpen miste hij op 12 centimeter na, maar hij wierp zich wel een weg naar maar liefst zeven Nederlandse titels. “Die titels had ik niet gehaald zonder de Olympische Spelen als doel, dat is wat me altijd dreef. Rond 2012 zat ik op een niveau dat tegen de wereldtop aan schurkte, als er een topper zou uitvallen zou ik in beeld komen. Jammer genoeg raakte ik steeds op het verkeerde moment geblesseerd. Tussen 2012 en 2016 ben ik drie keer aan mijn knie geopereerd, en dat had grote invloed op mijn voorbereiding voor de Spelen. Dat was enorm zuur, ik zag mijn droom erdoor in duigen vallen, maar als ik er nu op terugkijk is de pijn minder groot. Ik herken nu wat mijn sportcarrière me gebracht heeft: een enorm netwerk met prachtige mensen, en allerlei lessen die ik als ondernemer kan gebruiken. De belangrijkste les die ik leerde is dat het enorme potentieel dat bij topsporters zo zichtbaar is in iedereen huist. Iedereen heeft een drive waarmee hij of zij obstakels kan overwinnen om een doel te bereiken. Dat inzicht deel ik nu dagelijks met mijn klanten, die ik met mijn 24 Active Lifestyle Club op weg help naar een gezonde en fitte levensstijl.”

‘Kamperen’

Nu de prestatiedruk is weggevallen heeft Bjørn, die alweer een paar jaar in Roosendaal woont, alle ruimte om te genieten van de Olympische Spelen. “Ja, ik ga de komende tijd voor de tv kamperen!” lacht hij “Wat ik ga volgen? Bijna alles! De Equipe NL is dit jaar enorm gaaf, en ik vind het mooi om naast de wedstrijden ook via social media dingen te volgen. Zo leer je ook wat over de achtergrond van de sporters. Atletiek blijft voor mij nummer één, maar ook judo vind ik fantastisch. Ik ken Noël van ‘t End heel goed, hij is een geweldige gozer, en het kan niet anders of hij neemt het goud mee terug naar huis. Anne van de Wiel uit Breda staat ook heel dicht bij ons. Of zij een medaille kan halen weet ik niet, maar niks is onmogelijk. Het mooie van de Olympische Spelen is dat je er sporten door gaat waarderen die je anders niet snel zou volgen. Neem volleybal, ik verheug me al op de Olympische wedstrijden. Het mooiste van alles is: als je de Spelen volgt krijg je vanzelf zin om te sporten. Ik weet zeker dat ik er weer een beetje fitter door word, en dat gevoel ga ik ook weer overbrengen op de mensen die met mij sporten!”

Olympische Spelen
Olympische Spelen programma