Arjan van Meer (nog) in het geel.
Arjan van Meer (nog) in het geel.

Sprintelite Arjan van Meer houdt stand

Algemeen

HOOGERHEIDE – Tadej Pogacar! Zowel vriend als vijand twijfelt niet of de Sloveen aanstaande zondag zijn tweede tourzege in successie zal behalen. Sinds de gele machtsovername van Mathieu van der Poel leidt de UAE-renner soeverein. In de schaduw vechten inmiddels twee weken diverse aan elkaar gewaagde uitdagers, waaronder Wilco Kelderman, om de overige podiumplaatsen. 

Saai is de 108e editie van de Tour de France allerminst. Dagelijks worden de trouwe volgers getrakteerd op wielersport in optima forma. Naast de gebruikelijke massasprinten loont de aanval eens te meer. In week twee noteren we solozeges voor onder meer Wout van Aert, Nils Politt, Bauke Mollema en Sepp Kuss!

In de schaduw van het Franse wapengekletter dendert het Primera Niels van Elzakker Tourspel op volle kracht mee. In de tweede tourweek werden louter individuele dagzeges behaald. Op dinsdag 6 juli boekte Mark Cavendish zijn derde sprintzege. In zijn kielzog betekende het ook voor Arjan van Meer opnieuw kassa. Naast diens derde dagzege nam zijn Team 13 na een dag de gele trui over van Michel Mous. Om vervolgens het tricot de gehele week om de schouders te houden. “Het is een rare tour en je moet een beetje mazzel hebben. Zoals ieder jaar selecteer ik zestien teams. Evenals veel andere deelnemers een aantal rijtjes waarmee je een gooi naar het eindklassement doet. Daarnaast ga ik met enkele sprintersploegen op jacht naar dagzeges. De favorieten voor het eindklassement hebben zich in de eerste twee weken nog niet echt vooraan laten zien. Hierdoor kon mijn sprintselectie het elf dagen aan kop volhouden”, aldus Arjan van Meer. 

Bescheidenheid siert de 50-jarige stratenmaker uit Hoogerheide. Insiders weten echter dat zijn prestaties niet allemaal op louter geluk berust. Van kinds af aan volgt hij jaarlijks alles wat wielersport ademt en mag als de tijd zich er voor leent, naast hardlopen, recreatief zelf op de fiets stappen. “Ik volg de wielersport natuurlijk wel. In aanloop naar de tour wik en weeg ik mijn keuzes. Neem Mark Cavendish bijvoorbeeld. Hij leefde op met etappewinsten in Turkije. Quickstep is de beste ploeg ter wereld en neemt hem niet zo maar mee naar Frankrijk. Dus dan neem ik hem op in een paar teams. Zoals ik Caleb Ewan niet in mijn succesvolle team heb staan en die dus al snel uitviel.” 

Arjan van Meer is realist en weet dat zijn ‘gele status’ wellicht van tijdelijke aard zal zijn. Normaal gesproken zegeviert de juiste mix in het Primera Niels van Elzakker Tourspel. “Ik weet hoe het werkt. Drie jaar terug werd ik al eens tweede in het eindklassement. Voor de slotweek heb ik goede hoop Pogacar, Uran en Carapaz. Daarnaast denk ik dat Wout van Aert de tijdrit nog wint en Jasper Philipsen nog wat puntjes pakt”, besluit de Tourspel-grootverdiener. 

Prijzen aan de meet. Oplettende kijkers tijdens de zevende etappe hebben echter onderweg ook nog Woensdrechtse glorie kunnen waarnemen. CDA-raadslid Ad Pijnen toog met zijn rondemiss sinds jaren Ria naar Frankrijk en liet de mogelijkheid om de Gemeente Woensdrecht te promoten niet onbenut!

Ondertussen werd op woensdag op de Mont Ventoux het vertrouwen in Wout van Aert & Co. voor Gary Nelen beloond en scoorde met 105 punten de dagzege. De dag erop waren de etappeoverwinning en 65 punten voor Corné Adriaansen genoeg voor de bloemen en vijftien euro!

Te Carcassonne tekende Mark Cavendish voor zijn kwartet etappezeges. Goed bekeken door Team Kammerwattus (85 pnt) uit Hoogerheide. In het weekend was het rittenkaper Rinko van der Wijst (90 pnt) die andermaal met Bauke Mollema terugkeerde aan het front. Het slottakkoord te Andorra ging met Sepp Kuss naar Seleika Klaassen. Girlpower met 100 punten vlak voor de tweede rustdag!

Tourspel-tussenstand: 1.Arjan van Meer (648), 2. John Leenheer (627) & Derk Jan Meijer (627), 4. Team Vlug & Eerlijk (619), 5. Karel Bril (617).

Of dit zo blijft? Volgende week meer nieuws van het tourspelfront in uw Halsterse krant/Zuidwestkrant!

Etappezege voor Bauke Mollema
Ad en Ria Pijnen in Frankrijk.