Afbeelding

Besluiten college b en w gemeente Bergen op Zoom

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom hebben in de collegevergadering van 22 juni onder andere de volgende besluiten genomen:  

Opheffing Stadsmakelaar BoZ
Het college heft de website www.stadsmakelaarboz.nl op. De informatie over woning- en bedrijfskavels en gebiedsontwikkelingen zijn voortaan op de gemeentelijke website te vinden. De verkoop van gemeentelijk vastgoed en kavels gebeurt voortaan zoveel mogelijk via lokale makelaars.

Uittreding uit ICT regeling
Op 1 januari 2022 treedt Bergen op Zoom uit de gemeenschappelijke regeling ICT Samenwerking West-Brabant West. Om te voorkomen dat bij de overgang van de ICT-systemen naar een nieuwe commerciële partij de gemeentelijke dienstverlening tijdelijk geheel of gedeeltelijk uitvalt, geeft het college opdracht om een zogenaamd isolatieplan op te stellen en uit te voeren. De kosten hiervan, € 350.000, worden betaald uit de Uittreedkosten GR ICT WBW.

Maatwerkvoorziening Beschermd Wonen
Het college verlengt de huidige overeenkomsten voor de maatwerkvoorziening Beschermd Wonen met 1 jaar en gebruikt de komende periode om de nieuwe overeenkomst gedegen voor te bereiden. Bergen op Zoom doet dit samen met de andere vijf gemeenten waarmee er wordt samengewerkt voor de uitvoering van het Beschermd Wonen: Halderberge, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht. Om de uitkomsten van een aantal lopende trajecten mee willen kunnen nemen in de toekomstige aanbesteding en hieraan beleidsmatige keuzes voorafgaan, is het verlengen van de huidige overeenkomst voor nu de meest voor de hand liggende optie volgens het college. In het komende jaar blijft het huidige contract met de bijbehorende aanbieders van kracht, maar kan de voorbereiding van de gewenste transformatie wel plaatsvinden. Tegelijkertijd kunnen gemeenten hiermee ook aanbieders voorbereiden op de gewenste veranderingen in afstemming met de andere lopende projecten.

Aanbesteding taaltrajecten inburgering 

Het college stemt in met de Europese aanbestedingsprocedure voor de inkoop, aanbesteding en gunning van de taaltrajecten: ‘B1-route en Zelfredzaamheidsroute’ samen met de Brabantse Walgemeenten (Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht) en geeft de directeur van de ISD toestemming de overeenkomsten te ondertekenen. Voor de Maatschappelijke begeleiding en het Participatieverklaringstraject (PVT) besluit het college dit alleen voor de eigen gemeente aan te besteden. Bergen op Zoom ondertekent deze overeenkomsten zelf. Gemeenten zijn verplicht opties aan te bieden voor de nieuwe Wet Inburgering, die op 1 januari 2022 in werking treedt. Het doel van de wet is om inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk te laten meedoen in de Nederlandse samenleving, het liefst met betaald werk. 

Promotie van de stad

NV Aangenaam is de zelfstandig opererende ontwikkelingsorganisatie van de gemeente Bergen op Zoom, een instrument om Bergen op Zoom te positioneren. De NV heeft als doelstellingen ‘promotie van de stad’ en ‘verbeteren van het vestigingsklimaat voor bedrijven’. In het kader van de regionalisering wil het college meer de verbinding zoeken met Rewin en BOM. Omdat daarmee een ruime overlap ontstaat met NV Aangenaam wil het college de NV Aangenaam ontbinden. Voordat het college dit besluit definitief neemt, stelt het de raad in de gelegenheid wensen en bedenkingen kenbaar te maken. Het college verzoekt aan NV Aangenaam om voor 1 augustus een liquidatieplan voor de NV voor te leggen aan het college.

Onderzoek Toekomst Weekmarkt

Het college geeft de stichting De Markt van Morgen opdracht om een onderzoek in te stellen naar een vernieuwingstraject voor een toekomstbestendige en kostenneutrale weekmarkt in Bergen op Zoom. Zo’n toekomstbestendige weekmarkt moet aantrekkelijk zijn voor bezoekers en ruimte geven aan ondernemerschap. Op die manier kan de markt een bijdrage leveren aan een vitale binnenstad en economie.