Gemeentehuis Woensdrecht
Gemeentehuis Woensdrecht

Wmo-cliënten waarderen zorg vanuit gemeente Woensdrecht

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - De Woensdrechtse Wmo heeft een naam hoog te houden als het gaat om klanttevredenheid. In de jaarlijkse metingen van de afgelopen jaren was de score altijd hoog. Sinds vorig jaar wordt er doorlopend gemonitord hoe Wmo-cliënten de hulp en ondersteuning ervaren. Op drie momenten in het proces is om hun mening gevraagd. De uitkomst over 2020 is onverminderd erg goed: cliënten zijn tevreden over het contact met de gemeente en de geleverde zorg.

Uit het continuonderzoek blijkt dat het contact met de gemeente en de dienstverlening goed worden beoordeeld. 80% heeft het contact met de gemeente als prettig ervaren. 85% werd snel geholpen, serieus genomen en geeft aan dat er samen naar een oplossing is gezocht.
De kwaliteit van de ondersteuning is erg hoog. 90% vindt de kwaliteit van de ondersteuning goed en 87% is tevreden over de hulp. Voor 85% geeft de hulp een betere kwaliteit van leven. Cliënten kunnen zich dankzij de hulp beter redden en de dingen doen die zij willen.

Waardering

Portefeuillehouder Lars van der Beek steekt zijn waardering niet onder stoelen of banken: “De resultaten zijn des te mooier omdat het geen gemakkelijk jaar was voor onze medewerkers. Door de coronacrisis verliepen contacten anders dan normaal, onze medewerkers werkten vaak onder andere omstandigheden vanuit huis en we kenden financiële uitdagingen om iedereen de zorg te kunnen leveren die nodig is. Ondanks alles is de waardering van cliënten groot. Dat is echt een mega-compliment waard voor onze Wmo-consulenten en voor onze zorgaanbieders, die vanwege corona ook met aangepaste maatregelen hun werk moesten doen, vaak bij de mensen thuis. De waardering liegt er niet om: gemiddeld krijgen onze Wmo-consultenten een 8,4 en de zorgaanbieders een 8,2.”

Vindbaarheid

Waar mogelijk verder op doorgevraagd wordt tijdens het doorlopende onderzoek is de vindbaarheid. 34% geeft aan dat ze enige moeite hebben moeten doen om hulp aan te vragen. Van der Beek: “De coronamaatregelen kunnen hier een aandeel in hebben gehad maar mogelijk zijn er ook andere achterliggende redenen, die we dan graag kennen om te kunnen verbeteren. Overigens kunnen mensen sinds december 2020 - op afspraak weliswaar - terecht in het gemeentehuis voor de dienstverlening van de Wmo en niet langer in de Kromstraat in Hoogerheide.”

Ook opvallend: een kwart wist niet dat ze iemand bij het gesprek konden vragen ter ondersteuning. Andere jaren lag dit percentage vaak hoger. Welke onderwerpen besproken zouden worden tijdens het gesprek was voor 77% vooraf duidelijk.

Verbeterpunten

Onderzoeksbureau Magis doet de aanbeveling om de cliënt tijdens het proces op de hoogte te houden van de status en beter na te gaan of cliënten behoefte hebben aan hulp van familie, vrienden of een cliëntondersteuner. Wil Woensdrecht doelgerichter aan het werk, dan kan het helpen om normen vast te stellen voor bepaalde deelprocessen.

Onderzoeksgegevens

Het cliëntervaringsonderzoek is gebaseerd op de mening van cliënten die in 2020 gebruik hebben gemaakt van een individuele maatwerkvoorziening. In de meeste gevallen ging het om hulp bij het huishouden. Mensen werden op drie momenten in het proces bevraagd over het contact, de kwaliteit van de hulp en het effect van de hulp. In elke fase is de mening van ruim 300 cliënten opgenomen.