Een bodemexpert wijst op het Zuneha-terrein de machinist precies aan waar hij vervuilde grond moet verwijderen.
Een bodemexpert wijst op het Zuneha-terrein de machinist precies aan waar hij vervuilde grond moet verwijderen. Foto: Bep Tielemans

Vervuild Zuneha-terrein bijna schoon

Algemeen

HALSTEREN - Op de locatie van de voormalige Zuneha op de hoek Steenbergseweg/Wouwseweg/Buurtweg in Halsteren wordt momenteel nog met man en macht gewerkt om het terrein bouwrijp te maken. Vanwege flink vervuilde grond vinden er al geruime tijd extra saneringswerkzaamheden plaats. Nu komt er zicht op de afronding van deze ingrijpende klus en kan de aannemer er binnenkort aan de slag met Nieuw-Altere, deelplan 2.

In opdracht van de gemeente Bergen op Zoom is bedrijf Gubbels Infra en Milieu bezig de met metaal vervuilde grond te verwijderen en hiervoor in de plaats schone grond te storten. De vervuilde grond wordt afgevoerd naar de Grondbank Top De Kragge in Bergen op Zoom. Voordeel is dat er in verhouding weinig transport plaatsvindt met vervuilde grond. Frits Moulijn van ingenieursbureau voor milieu expertise Geofoxx uit Gouda traceert exact de vervuilde plekken op het terrein. Medewerkers van Arjan Muller Dienstverlening uit Lepelstraat en Gubbels Infra & Milieu in Bergen op Zoom bedienen er behendig de grondmachines en wagens voor ontgraven, afvoeren en aanvullen van de grond.
Projectleider Patrick Snijders van Gubbels Infra & Milieu licht de stand van zaken toe: “We verwachten nog enkele weken nodig te hebben met het bouwrijp maken van het terrein. Intussen zijn we aan de Buurtweg begonnen met doortrekken van riolering naar de plek van toekomstige huizen. Aansluiten op het hoofdriool gaat deze week ook beginnen aan de Wouwseweg, die daarvoor moet worden afgesloten. Ook zijn wij verantwoordelijk voor het tijdelijk verharden van de weg, wil bouwbedrijf De Kok er kunnen starten met het aanbrengen van funderingen voor de bouw.”
De grond was dusdanig vervuild met metaal dat er niet veilig op gewoond zou kunnen worden.

Op het voormalig Zuneha-terrein, dat jarenlang als een rotte appel in het zicht lag vanaf de Steenbergseweg, verschijnen totaal 25 woningen. Het gaat om 8 twee-onder-een-kapwoningen en 17 eengezinswoningen. Alle woningen zijn overigens al verkocht.

Afbeelding
Afbeelding
Zuneha-terrein
Zuneha-terrein
Zuneha-terrein
Zuneha-terrein
Zuneha-terrein