Wethouder financiën Henk Kielman van gemeente Woensdrecht.
Wethouder financiën Henk Kielman van gemeente Woensdrecht. Foto: Bep Tielemans

Positief financieel beeld voor 2021 en volgende jaren

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Portefeuillehouder financiën Henk Kielman heeft afgelopen week de Perspectievennota gemeente Woensdrecht voor 2021-2025 gepresenteerd. Met deze nota reikt het college de gemeenteraad een kader aan voor de uitwerking van de begroting. Voor 2021 en volgende jaren voorziet het college positieve cijfers. De financiële gevolgen van de meicirculaire van het Rijk zijn daarin mee genomen. De Perspectievennota wordt op 8 juli in de raad behandeld.

Jaarlijks wordt voor het volgend begrotingsjaar, de Perspectievennota door de gemeenteraad vastgesteld. Met de Perspectievennota wordt richting gegeven aan de begroting die in het najaar door de raad wordt vastgesteld. Wethouder Kielman licht toe: “Uitgangspunten hierbij zijn, dat de begroting meerjarig sluitend dient te zijn, dat een sluitende begroting niet wordt gerealiseerd door inzet van de algemene reserve en dat de weerstandsratio minimaal 1,4 blijft bedragen.”
De Perspectievennota 2021-2025 biedt een sluitend meerjarenperspectief waarbij de beleidsdoelstellingen van het college worden voortgezet, inclusief de uit te werken financiële besluiten en de financiële gevolgen van de meicirculaire 2021. “Het college kiest voor een behoudende koers, zowel inhoudelijk als financieel. We leven momenteel in onzekere tijden. Structureel zijn we als gemeente verplicht goede zorg aan onze inwoners te bieden, en dat willen we ook, maar de bijdragen daarvoor van de overheid zijn structureel niet toereikend. Daarnaast zijn er ook incidentele risico’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan herijking gemeentefonds, de stikstof restricties die een negatieve invloed hebben op onze legesinkomsten en de corona crisis. Dat betekent dat we bewuste keuzes maken voor uitvoering en investeringen”, legt wethouder Kielman uit.
Hij vervolgt: “Bewust betekent: risico’s en prioriteiten goed in beeld hebben en mede daardoor waar nodig projecten anders doen, niet uitvoeren of toch wel investeren. Tevens betekent dit dat het college, samen met de raad, zorgvuldige monitoring en afstemming noodzakelijk acht. Goede afspraken en communicatie over de gemeentelijke financiën is in deze periode vol onzekerheden van groot belang. Uitgangspunt blijft immers het aanbieden van een structureel sluitende programmabegroting met een sluitend meerjarenperspectief, waarbij de weerstandsratio groter dan 1.4 blijft”, aldus Kielman.

Het saldo dat we nu voorzien voor dit jaar en de komende jaren is opgebouwd uit de beschikbare middelen in de begrotingen 2021-2025 minus de financiële verplichtingen en alle uitgaven zowel structureel als incidenteel. In dit saldo zijn wel de gevolgen van de mei circulaire 2021 verwerkt. Meerjarig saldo 2021 is € 764.476, voor 2022 € 683.070, voor 2023, -/- €182.453, voor 2024 € 84.892 en voor 2025 € 342.821.

Hieruit kan worden geconcludeerd dat over de totale periode van bovenstaand meerjarenperspectief sprake is van een sluitende begroting met uitzondering van 2023. Uit het overzicht blijkt evenwel dat per jaar sprake is van schommelingen zowel in positieve als in negatieve saldi. Met deze cijfers geeft het college invulling aan de door haar gestelde financiële kaders van een sluitend meerjarenperspectief.