Richard Jungbeker en Mariëlle Heck.
Richard Jungbeker en Mariëlle Heck. Foto: Dennis van Loenhout

Gitaarles met rockstergevoel

Algemeen

HALSTEREN – Wil je gitaar leren spelen? Wil je je een heuse rockster voelen? Dan moet je in Halsteren zijn, want daar maakt Guitar Lesson & More gitaarles leuker – en bereikbaarder – dan ooit. Richard Jungbeker en Mariëlle Heck leggen uit hoe ze dat doen.

Muziek komt uit je hart. Dat is in elk geval de stellige mening van Mariëlle Heck en Richard Jungbeker, die onlangs vanuit Heerle naar Halsteren verhuisden. Muziek is de rode draad in hun leven: samen vormen ze een muzikaal duo, en maken ze deel uit van een 9-koppige Woodstock-tributeband. Het plezier dat muziek hen schenkt willen ze graag delen. Zo werd hun “gitaarschool” Guitar Lesson & More geboren, waar gitaarles net even anders, en vooral een heel stuk leuker is dan op “gewone” muziekscholen.

Op zijn tijd als leerling van een muziekschool kijkt Richard Jungbeker niet met veel plezier terug, vertelt hij: “Notenschrift leren vond ik verschrikkelijk saai, echt helemaal niet leuk. Ik wilde gewoon gitaarspelen. Op die manier geef ik nu gitaarles, zoals ik het zelf leuk vind en zoals ik het zelf wil beleven. Wie bij ons les volgt, mag meteen op de gitaar aan de slag. Na de eerste les kun je al een refreintje van drie akkoorden spelen.”

Wie op les wil bij Guitar Lesson & More hoeft geen muzikale achtergrond te hebben. Een eigen gitaar, of overduidelijk talent is ook niet nodig. “Als Richard een refrein voorspeelt neem ik de vingerzettingen op, en dat filmpje sturen we naar onze leerlingen”, vertelt Mariëlle, “dan kunnen ze zien op welke snaar en in welk vak hij zijn vinger zet, en kunnen ze zo oefenen. Vaak appen ze dan later trots terug dat het ze gelukt is, en zien we ze gitaarspelen zoals ze zelf nooit gedacht hadden.”

Het plezier druipt er dus vanaf, bij Guitar Lesson & More. Zeker op de halfjaarlijkse leerlingenmiddag die Mariëlle en Richard organiseren in een Steenbergs café: “Daar hebben we een podium, licht, rook, een stroboscoop, een drummer, een bassist, een extra gitarist en ik verzorg de zang. Onze leerlingen mogen dan voelen hoe het is om in een heuse band te spelen, met hun vrienden en familie in de zaal. Er is zelfs een popfotograaf aanwezig die ze op de gevoelige plaat vastlegt terwijl ze op het podium schitteren als een heuse rockster. Dat is echt gaaf om te zien!”

Oude gitaren

Dat gevoel willen Richard en Mariëlle nu ook bereikbaar maken voor kinderen van minima. “Zij kunnen zich via de Voedselbank bij ons melden, en dan zorgen wij dat ze kosteloos gitaarles krijgen”, legt Mariëlle uit, “om dat mogelijk te maken zijn we nog wel naarstig op zoek naar gitaren. Mensen die een oude gitaar hebben liggen waar ze niets mee doen, liefst een driekwarts formaat, zouden ons enorm helpen als ze die aan ons zouden schenken. Wij kunnen ze dan in bruikleen geven aan de kinderen, zodat ze ook thuis kunnen oefenen.”

Gitaarles volgen bij Guitar Lesson & More? Mail naar whattheheckmusic@gmail.com of bel met 06-37236950. Een gitaarles kost 15 euro, maar een “tienrittenkaart” heb je al voor 125 euro. “We houden de lessen graag betaalbaar”, zeggen Richard en Mariëlle, “want ook dat maakt het leuker.”

Afbeelding