Dierenpark Amersfoort tweede generatie Astrid Tertoolen.
Dierenpark Amersfoort tweede generatie Astrid Tertoolen.

Dierenpark Amersfoort en Halsteren?

Algemeen

AMERSFOORT/HALSTEREN - Veel lezers en lezeressen zullen zich afvragen wat hebben dierenpark Amersfoort en Halsteren met elkaar gemeen. Dat wordt hierna uitgelegd. Via Willem Kruf ontvingen we als redactie van De Halsterse Krant bijgaand artikel en foto’s. 

Eerst het komend jubileum van het park

Op maandag 22 mei 2023 plant de burgemeester van Amersfoort een jubileumboom op het park. Op die dag in 1948 dus 75 jaar geleden opent het park haar deuren. De oprichter en eigenaar van het park is het echtpaar Tertoolen. Het echtpaar Willem en Jo is reeds vóór WO II werkzaam bij het dierenpark in Wassenaar bij Den Haag. Een park dat bestaat van 1937 tot 1986.

Wie is die Jo? 

Jo komt ter wereld op 8 april 1907 als Johanna Kruf in, jawel, ons Halsteren. Zij is dochter van Cees Kruf en Anna Ernest die in de Langstraat wonen. Jo trekt naar het noorden over de rivieren en ontmoet Willem Tertoolen met wie zij in 1931 in Den Haag huwt. 

Een eigen dierenpark

Jo oppert kort na de oorlogsjaren: “Dit kunnen wij zelf ook; een dierenpark beginnen.” Dus zo gedaan. In Amersfoort wordt een groot perceel, het bos Birkhoven, gekocht en een dierenpark gestart. Een park dat in de loop der jaren fiks uitbreidt. Inmiddels is na dochter Astrid en haar man Henk Vis, kleinzoon Fred als derde generatie eigenaar van het park. Op de foto Astrid Vis onbevreesd tussen de wilde dieren.      

Het park op zich

Volgens de website “Kekmama 10x de leukste dierentuinen voor kinderen” behoort het park tot de top 10 en wel op plek 6. De site vermeldt: Hier is voor kinderen van alles te doen: je kunt door het spannende Dinobos lopen, nachtdieren bewonderen, varen tussen de apen en dieren als olifanten, zebra’s, giraffen, wolven en dassen bewonderen. Er is zelfs een kinderpanel. De melding op genoemde website bevestigen bezoekers van onze stad die uit Amersfoort komen: een fraai groen en avontuurlijk park, heel kindvriendelijk en veel volwassenen nemen jaarkaarten. Meer lezen over het park bezoek dan https://dierenparkamersfoort.nl of het park zelf.

Bijzonderheid over Jo en TV

De ouderen onder ons zullen zich uit de tijd van de zwart-wit TV herinneren de Rudie Carrell – shows. In de show van 5 mei 1964 zit hij als Robinson Crusoë op een onbewoond eiland met de aap Vrijdag en als zeemeermin komt de zangeres Esther Ofarim op het eiland terecht. De aap is een vrouwelijke chimpansee met de eigenlijke naam Plato. Het dier is eigendom van Jo die haar ook heeft gedresseerd. 

Dat een chimpansee ook een huisdeur kan zijn bewijst de derde generatie. Op de foto kleinzoon Fred Vis in zijn jeugdjaren.

Huidige eigenaar Fred Vis in zijn jeugdjaren.
Jo Tertoolen-Kruf, met haar man oprichter.