Afbeelding

Veldrijden - Wegseizoen 2023 - Tour Down Under

Algemeen

UITSLAGEN VELDRIJDEN

Ook afgelopen weekend weer 2 crossen verreden. De resultaten; Exact Cross Zonnebeke (geen klassement) werd bij Dames Elite gewonnen door DENISE BETSEMA. 2e plaats (tot Belgische genaturaliseerde) Marion Norbert-Riberolle en 3e Amerikaanse Austin Killins. Bij Kastelencross was er dus geen Nederlands podium. Vele toppers ontbraken in Zonnebeke. Zege Heren Elite was voor Tim Merlier. De Belgische wegsprinter (van origine) werd gevolgd door onze landgenoten RYAN KAMP & DAVID VAN DER POEL. UCI Wereldbeker manche 13 in Spaanse Benidorm. Overwinning Dames Elite werd behaald door FEM VAN EMPEL. Daarmee bleef zij PUCK PIETERSE & SHIRIN VAN ANROOIJ voor. Door deze fraaie winst veroverde FEM VAN EMPEL meteen ook de eindzege in de UCI Wereldbeker. Volgende week in Besancon kan de concurrentie haar qua punten niet meer voorbij streven. Wat een seizoen voor de Brabantse renster van JUMBO-Visma! Na een beklijvende en spannende strijd (zoals bijna altijd bij dit duo) kwam MATHIEU VAN DER POEL als winnaar over de Spaanse streep bij Heren Elite. En natuurlijk werd zijn eeuwige rivaal Wout van Aert tweede. Het blijft prachtig om te zien dat deze rivalen het beste in hun tegenstander naar boven halen. Voor Eli Iserbyt bleef de 3e plaats over. Doordat Michael Vanthourenhout door ziekte niet kon starten in Benidorm behaalde Laurens Sweeck -vrij onverwacht- de eindoverwinning in het klassement om de UCI Wereldbeker 2022-2023. Het is deze sympathieke Vlaming van harte gegund. 

RESTANT KALENDER CROSS-SEIZOEN 2022 - 2023

De spoeling wordt dun bij het programma van veldritten. Het einde van het seizoen nadert nu met hele rasse schreden. 28-01 manche 6 X2o Badkamers Trofee Flandriencross Hamme. 29-01 is er manche 14 voor UCI Wereldbeker in Franse stad Besancon. Hier vallen de beslissingen omtrent eindzege. De allerbelangrijkste veldritten van dit seizoen worden verreden in het weekend van 4 & 5 februari. Want dan staan immers de Wereldkampioenschappen op het programma. Deze worden -alweer voor de 3e maal- gehouden in HOOGERHEIDE. Er wordt een werkelijk schitterend parcours uitgezet op een prachtige locatie. Te weten De Brabantse Wal. De organisatie in de Zuidwesthoek hoopt het 1e weekend van februari vele toeschouwers te mogen begroeten. Het is een unieke kans om de toppers aan het werk te zien. Dichterbij komen deze titelstrijden niet. Een bezoek aan de Wereldkampioenschappen is een absolute aanrader. Hierna volgen er nog een aantal crossen. 11-02 Telenet Super Prestige 8e & laatste manche in Middelkerke. 12-02 manche 7 X2o Badkamers Trofee Krawattencross in Lille, nabij Antwerpen. 18-02 Exact Cross Sint-Niklaas. De afsluitende wedstrijd is 19 februari in Brussel. Betreft manche 8 van X2o Badkamers Trofee. Daarna zijn alle klassementen beslist en kan men langzamerhand de balans gaan opmaken van een lang maar mooi & spannend seizoen.

SANTOS TOUR DOWN UNDER IN AUSTRALIË OPENING WEGSEIZOEN 2023

Aan de overkant van ons land werd wegseizoen 2023 officieel geopend. Na 2 jaar kon de SANTOS TOUR DOWN UNDER eindelijk weer verreden worden in het verre Australië. De ritzeges van deze wedstrijd in de WORLD TOUR op een rijtje gezet. De proloog van 5,5 km. leverde winst op voor Italiaan Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost). Etappe 1 kende als winnaar Duitser Phil Bauhaus van Bahrain-Victorious. Opgave na val -met bekkenbreuk als gevolg- ROBERT GESINK (JUMBO-Visma). Gesink wacht maandenlange revalidatie. Dubbelslag van JUMBO-Vismatroef Rohan Dennis in 2e etappe. Ritzege en tevens nieuwe klassementsleider. Etappe 3 leverde winst op voor Pelle Bilbao (Bahrain-Victorious), leiderstrui naar Jay Vine (UAE-Team Emirates). De 4e etappe werd een prooi voor Franse sprinter Bryan Coquard rijdend voor Cofidis. Etappe 5 (de slotrit) van deze rittenkoers leverde een zege op voor Simon Yates van Jayco-AlUla. Deze rit eindigde met -traditioneel- met de beklimming van Mount Lofty. De eindwinnaar van het algemeen klassement werd Jay Vine van UAE-Team Emirates. Daarmee is de kop van het seizoen er meteen af. Er volgen nu een groot aantal wedstrijden over de gehele wereld. Te beginnen (van 22 t/m 29-01) met de Argentijnse Tour of San Juan. Deze koers behoort tot de ProSeries (PS). In het seizoen 2023 zijn er 42 Nederlandse wielrenners actief in de World Tour. Deze coureurs zijn mooi verspreid over de 18 teams die aan dit klassement zijn toegelaten. Bij de SANTOS TOUR DOWN UNDER stonden er 12 coureurs met een Nederlands paspoort aan de start. Dat is bijna 25% van het aantal vaderlandse wielrenners in de World Tour.

RITTENSCHEMA VUELTA 2023

De Ronde van Spanje 2023 gaat zaterdag 26 augustus in Barcelona van start met een ploegentijdrit van 14,6 kilometer. Daarna volgen er nog 20 etappes. Verdeling; 7 ritten in het hooggebergte, 6 etappes met kwalificatie middengebergte, 2 vlakke etappes met aankomst bergop. Voorts slechts 4 echt vlakke etappes en 1individuele tijdrit over 25 kilometer. Deze Vuelta eindigt zondag 17 september in Madrid. Een zeer zware Grote Ronde, zoveel is duidelijk. Er zijn o.a. aankomsten bergop de Tourmalet in Frankrijk en Andorra. Maar ook “Het Beest van Asturië” oftewel de beruchte, loodzware & steile klim naar de Angrilu is in het parcours opgenomen. Tot zover het actuele wielernieuws in aflevering 303 van.......