Mariëlle van der Zande enkele jaren geleden in haar toekomstig atelier, waar elementen van de oude smederij zijn behouden.
Mariëlle van der Zande enkele jaren geleden in haar toekomstig atelier, waar elementen van de oude smederij zijn behouden. Foto: Dennis van Loenhout-www.devl.nl

Programma Monumentendag in Halsteren en Lepelstraat

Algemeen

HALSTEREN/LEPELSTRAAT - Zaterdag 10 en zondag 11 september staan ook in Halsteren en Lepelstraat in het teken van de landelijke Monumentendagen. Het programma voor deze dagen is heel divers en heeft als thema Duurzaamheid.

Zaterdag vanaf 12.00 uur starten alle activiteiten in de verschillende monumenten, uitgezonderd de St. Martinuskerk, hiervoor is een apart programma. De Quirinuskerk is open vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur, hier zullen gidsen een rondleiding geven, en de geschiedenis van deze kerk uit de doeken doen. De oude begraafplaats aan de Dorpsstraat is open en ook hier zullen gidsen uitleg geven. Schuin tegenover de begraafplaats, in de voormalige smederij van de Fa. de Meulder, is nu de Glasfabriek gevestigd. Voor het eerst dit jaar is deze te bezoeken. Mariëlle van der Zande vertelt er over haar werk en laat dit zien. Zelf kan men ook eventueel nog aan de slag.

Bij de Hof van Ram aan De Beeklaan 29a is vanaf 12.00 uur van alles te bewonderen. Een pottenbakker zal laten zien hoe men van klei gebruiksvoorwerpen en andere materialen kan maken. Een Heraldiekschilder vertelt en laat zien hoe een familiewapen er uit kan zien. De oude technieken spinnen en kantklossen worden gedemonstreerd.
Op de bovenverdieping zullen de leden van de werkgroep archeologie laten zien hoe zij gevonden aardewerk restaureren. Natuurlijk is het museumgedeelte van de Hof te bezoeken, suppoosten kunnen indien nodig iets vertellen over de voorwerpen die hier staan.

Tussen 12.30 en 16.30 uur treden er afwisselend twee koren op: De Beekzangers en In vuur en vlam. De koffie staat klaar en ook de vrijwilligers staan voor u klaar.

Vanaf 12.00 uur kunnen belangstellenden instappen in de huifkar die tussen het raadhuis en het heemhuis heen en weer zal gaan rijden. De Antoniusmolen is zoals elke zaterdag open, en de verkoop gaat ook gewoon door. Zondag is de molen gesloten.

Sint Martinuskerk

Het programma voor de St. Martinuskerk is deze dag wat uitgebreider omdat de gerestaureerde trappen die toegang tot het carillon geven officieel geopend zullen worden. Om 10.30 uur opent wethouder van cultuur Letty Demmers deze trap. Daarna kan er onder begeleiding in groepjes van maximaal 8 mensen tot aan het carillon geklommen worden. Hier spelen de twee beiaardiers J. den Engelsman en T. Raats toepasselijke muziek. In de kerk zal er iets te drinken zijn. Gidsen kunnen u alles vertellen over deze mooie oude kerk. In de middag klinkt het carillon over het dorp.

Zondag

Van 13.00 uur tot 17.00 uur zijn alle monumenten weer open, evenals de Antoniuskerk van Paduakerk in Lepelstraat. In Halsteren zijn in in beide kerken rondleidingen, waarbij in de St. Martinus enkele organisten zullen spelen. De Glasfabriek en de oude begraafplaats zijn ook weer open met rondleiding en uitleg. Alle ambachten zullen ook weer uitgevoerd worden. Het popkoor Rise and Shine zal optreden en als klap op de vuurpijl wordt het heemhuis bevolkt en onveilig gemaakt door leden van de toneelgroep Ons Kent Ons. Zij zullen u laten zien in en om het heemhuis hoe de mensen in het begin van de vorige eeuw tot ongeveer de jaren 60 werkten en leefden.
Ook de heemtuin is te bezoeken, zeker de moeite waard. Rise and shine zal tussen 13.30 en 16.30 uur op een aantal tijdstippen hun repertoire ten gehore brengen.

Toegang is overal gratis; veel plezier!