Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Joris Buijtenweg
Joris Buijtenweg

PSV in voor- en tegenspoed

Romarioris met de jaren milder


HUIJBERGEN – Drie decennia terug lagen amoureuze escapades aan de basis van het verspreiden van het PSV-virus in West-Brabantse contreien. Vanuit Vlierden, onder de rook van Deurne, maakte Joris Buijtenweg een verpletterende entree in een diep in de Huijbergse dorpsgemeenschap gewortelde familie. 

Naast het schaken van een plaatselijke schone ventileerde hij steevast, gepast als ook ongepast, zijn voorliefde voor het rood-wit uit Eindhoven. Onvoorwaardelijke clubliefde in voor- en tegenspoed! In de voorbije dertig jaar verkondigde Joris Buijtenweg (49) waar het maar kon het PSV-evangelie. “Als klein ventje voetbalde ik bij Sint Paulus Vlierden en gingen we regelmatig naar PSV kijken. Later waren we als puber dikwijls in het stadion te vinden. Het waren de hoogtijdagen van Romario en ik was voorgoed verkocht. Ik heb dertig jaar een seizoenkaart gehad en was ik onlangs een kwart eeuw lid van de supportersvereniging.” 

Vele seizoenen bezocht Joris Buijtenweg sowieso in de eredivisie alle thuiswedstrijden en vele uitduels van PSV. Ook internationaal reisde hij dikwijls zijn favoriete club achterna. “Leicester, Milaan, Liverpool, Kopenhagen, Manchester. Noem maar op. Aanvankelijk met vrienden van uit mijn geboortestreek, later ook met diverse gasten uit Huijbergen en omstreken. Inderdaad, door mij aangestoken”, lacht Joris Buijtenweg. 

Als PSV-supporter koestert de import-Huijbergenaar spelers als Mark van Bommel, Luc Nilis, Ola Toivonen en Luuk de Jong. “Mannen naar mijn hart die altijd strijdlust op de mat legden. Als favoriet, doch misschien niets de hardste werker, heeft Romario een streepje bij me voor. Sinds de dag dat hij in z’n eentje Steau Boekarest oprolde, waar ik overigens zelf bij was, heeft hij een streepje bij me voor. Ik koop niet voor niets ieder seizoen een nieuwe shirt nummer 9 met onze combinaam ‘Romarioris’ op de achterzijde!”. 

Voesenek

De adoratie gaat zelfs nog iets verder. DJ Dave Voesenek deed ook, tot zijn spijt inmiddels, de belofte om overal waar Buijtenweg zou verschijnen de door hem aangeleverde cd van Peter Koelewijn met de song ‘Romario’ ten gehore te brengen. Aldus geschiedde tot op heden!

Aan de vooravond van een nieuwe voetbaljaargang is Joris Buijtenweg gematigd optimistisch. “Even afwachten hoe Ruud van Nistelrooij het gaat doen. Onder Coco werden we met niet het mooiste voetbal driemaal kampioen. Schmidt speelde aanvallend en voetbal wat ik graag zag. Hij is echter afgerekend op het mislopen van de hoofdprijs. Met Savio, Til, De Jong en Simons heeft PSV goed aangekocht en moet het dit keer weer eens serieus een gooi naar de landstitel kunnen doen”. 

Het ‘Curio, curio, in Eindhoven doen we het zo!’ klinkt niet altijd meer uit de keel van Joris Buijtenweg. “Ach door de jaren heen ben ik wellicht iets ouder en milder geworden. Alhoewel, zaterdag na de 5-3 overwinning op aartsrivaal Ajax kon ik het toch niet laten om links en rechts nog wat appjes te versturen”, knipoogt Joris Buijtenweg tot slot.

Meer berichten