De Bergse wethouder Joey van Aken en zijn Woensdrechtse collega Rainier Schuurbiers.
De Bergse wethouder Joey van Aken en zijn Woensdrechtse collega Rainier Schuurbiers. Foto: Dennis van Loenhout

Gemeenten gaan samen vluchtelingen opvangen

Algemeen

ZUIDWESTHOEK – Er zijn te weinig opvangplekken voor vluchtelingen in Nederland. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers kan haar wettelijke taak niet uitvoeren en deed een dringende oproep aan gemeentes om mee te werken aan de crisisnoodopvang. Woensdrecht en Bergen op Zoom geven gehoor aan deze oproep, door samen een groep van 85 vluchtelingen op te vangen, eerst in MFC Kloosterhof in Hoogerheide, later in de gemeente Bergen op Zoom.

Op 1 augustus neemt een groep van 85 asielzoekers tijdelijk haar intrek in MFC Kloosterhof in Hoogerheide. Ze blijven daar tot 28 augustus, waarna ze verhuizen naar een nader te bepalen opvanglocatie in de gemeente Bergen op Zoom. Wethouders Rainier Schuurbiers van de gemeente Woensdrecht en Joey van Aken van de gemeente Bergen op Zoom geven hiermee gehoor aan een opdracht van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant om een locatie te leveren voor tijdelijke crisisnoodopvang.

MFC Kloosterhof is gekozen als tijdelijke opvanglocatie omdat het multifunctionele centrum in de maand augustus gesloten is vanwege vakantie. De sporthal wordt ingericht als slaapruimte, de theaterzaal wordt gebruikt als eetzaal en de asielzoekers kunnen gebruik maken van de sanitaire voorzieningen, die worden uitgebreid met tijdelijke units. De publieke functies van het gemeentehuis - receptie, loketten, bibliotheek en prikpost - blijven voor het publiek geopend. Beveiliging is dag en nacht aanwezig. 

 
Ondernemers en vrijwilligers die iets willen betekenen worden uitgenodigd zich te melden bij de gemeentes. Meer informatie is te vinden op www.woensdrecht.nl/crisisnoodopvang of www.bergenopzoom.nl/crisisnoodopvang