Voor de laatste maal in gesprek met Mathieu van der Poel.
Voor de laatste maal in gesprek met Mathieu van der Poel.

Pim & Co.

Algemeen

CARCASSONNE/HOOGERHEIDE – Een kleine twee decennia heeft het geduurd voordat er in de voetsporen van Gerard Koel werd getreden. De geboren Amsterdammer maakte vanuit Hoogerheide als chauffeur van de NOS-equipe 33 jaaar deel uit van de ’s-werelds grootse wielerronde. Dorpsgenoot Pim Bruijnzeels neemt anno 2022 als AD video-verslaggever in de Tour de France de honneurs waar.

Pim: Goedenavond Gerard!

Gerard: Hoi Pim. Nog steeds naar je zin?

Pim: Jazeker Hoewel de vermoeidheid soms best eens toeslaat, blijft het een geweldig avontuur.

Gerard: Dat snap ik. Mooi dat het goed gaat. Kun je een beetje je werk doen of gelden er tegenwoordig strakke protocollen?

Pim: Ik weet natuurlijk niet hoe het vroeger ging maar bij de start komen de renners vaak relaxed een praatje maken. Bij de finish ligt het toch iets anders. De smaakmakers van de dag en klassementsleiders komen door een soort mixed zone. Daar is het soms dringen en hard werken om je item te kunnen maken. De ene dag gaat dat beter dan de andere. Zo stonden, na de finish op de Granon, de bussen beneden en die gingen weg zonder renners. Zijn we op de bonnefooi te voet op zoek naar het hotel van Jumbo Visma gegaan. Gelukkig kwamen we het na twee kilometer tegen.

Gerard: Wat dat betreft is er dus niet gek veel veranderd. In mijn tijd moesten we de renners na de finish op een stellage voor een microfoon trekken. De verbindingen waren toen nog niet zo mobiel als ze nu zijn. De meeste Nederlandse renners wisten echter hoe het werkte en draaiden uit zichzelf terug richting het podium waarvan we uitzonden. Een blik van verstandhouding was genoeg voor wel of niet naar boven komen.

Pim: Jij had volgens mij ook het voordeel dat je vanuit je wielercarrière veel renners kende. Daarnaast woonden mannen als Gerrie Knetemann, Hennie Kuiper, Adrie van der Poel in de buurt toch? Zat laatst te denken wie er tegenwoordig nog met een actief tourverleden in de Gemeente Woensdrecht wonen. Putte heeft volgens mij Jacques Verbrugge en Johan Lammerts. In Hoogerheide startte Jack van der Poel ooit in de ronde. En uit de familie van moederskant ken ik de verhalen van oudoom Jacques van de Klundert. Hij reed in 1964 voor de Televizier-ploeg de tour en moest die na een aantal etappes wegens tijdsoverschrijding verlaten. Wat weet jij nog van de renner Van de Klundert?

Gerard: Hij is een paar jaar ouder dan dat ik ben. In die tijd reed ik nog bij de amateurs en kwam pas later in Hoogerheide wonen. Jacques was toen al gestopt. Dus van zijn actieve carrière moet ik je het antwoord schuldig blijven. In de jaren daarna heb ik hem natuurlijk wel ontmoet. Vanuit zijn huisadres startte hij met de fabricage van fietsen, de basis voor een mooi familiebedrijf wat het tegenwoordig is.

Pim: Vanuit Nederland krijg ik regelmatig appjes met de hoon van mijn vrienden toegestuurd. Ik krijg het er onomwonden ingewreven dat ik als zogenaamde kenner in de diverse tourspelletjes dramatisch voor de dag kom. Ben jij trouwens iemand die zich laat verleiden tot voorspellingen? En wie had als ‘dark horse’ voor jou het verschil gemaakt?

Gerard: Ik heb ooit één keer meegedaan in een NOS-tourspel. Wat ik overigens mede heb gewonnen. Daarna nooit meer, dus je kunt stellen dat ik op mijn hoogtepunt gestopt ben. Ik probeer altijd van een bepaalde logica de wedstrijd te benaderen. Vaak fietsen ze daar dwars doorheen en laat ik me ook verrassen. Echt geen basis om je aan prognoses te wagen. Pogacar stond hoog genoteerd en van Martinez had ik iets meer verwacht. Verder vind ik het knap hoe Quintana zich toch ook heeft aten zien en natuurlijk geniet ik van een renner als Pidcock!

Pim: Dus jou hoef ik volgend jaar ook niet om advies te vragen! Nog een paar dagen en we arriveren op de Champs-Élysées. Nog tips voor het verblijf aldaar?

Gerard: In de beginjaren mochten we voor iedere week in koers een dag in Parijs blijven. Zaten we met de equipe en onze vrouwen in een mooi hotel. Vaak verbleven daar ook nog renners. Na een aantal keer had je dit gezien en reden we vaak op zondagavond terug naar huis. Kon na ruim drie weken weer wel. Heb jij nog plannen?

Pim: Wat dacht je van nog een weekje doortrekken met de Tour de France Femmes 2022?!

 Tot volgende week!

Pim Bruijnzeels als verslaggever bij de Tour die van start ging in Kopenhagen.
Televizier-tourequipe 1964 met vooraan gehurkt Jacques van de Klundert.