Pim Bruijnzeels als verslaggever bij de Tour.
Pim Bruijnzeels als verslaggever bij de Tour.

Pim & Co.

Algemeen

LAUSANNE/HOOGERHEIDE – Een kleine twee decennia heeft het geduurd voordat er in de voetsporen van Gerard Koel werd getreden. De geboren Amsterdammer maakte vanuit Hoogerheide 33 jaar deel uit van de ’s-werelds grootste wielerronde. Als chauffeur van de NOS-equipe maakte hij het tijdperk Eddy Merckx van dichtbij mee en was getuige van de successtory van TI Raleigh. Dorpsgenoot Pim Bruijnzeels neemt anno 2022 als AD video-verslaggever in de Tour de France de honneurs waar.

Pim: Goedenavond Gerard!

Gerard: Hoi Pim. Hoe gaat het?

Pim: Hartstikke goed. De tour is nog niet halverwege en het voelt alsof ik al een maand onderweg ben. Iedere dag blijft een belevenis en groot avontuur. Nog bedankt voor de tip met betrekking tot het rijden in de Alpen. Ik heb me echter laten vertellen dat je er zelf toch niet altijd ongeschonden uit bent gekomen!

Gerard: Ja klopt, maar ik wilde je niet al te veel schrik aanjagen, haha. We waren in 1975 op pad met een oude gare Peugeot met twee ton op de teller. De auto was afgeladen vol met camera-apparatuur want Theo Koomen was eveneens bezig met een documentaire over Joop Zoetemelk. Tijdens een etappe reden we over wat kleine colletjes toen het ineens noodweer werd. Ik stuurde op het gemakje naar beneden doch op een gegeven maakte het niet uit of ik gas gaf of remde. We gleden door het water naast de weg, sloegen over de kop en kwamen onder het geplette dak terecht. De geluidsman en cameraman bleven ongedeerd. Theo en ik moesten ons in het ziekenhuis laten behandelen. Hij aan een dwangnageltje en ik aan een vleeswond. Toen ze mij echter behandelden viel Theo flauw. De enige keer dat ik hem echt stil heb gekregen!

Pim: Prachtig verhaal! Wij rijden hier in een spiksplinternieuwe BMW rond waarin ik zelfs mijn racefiets in kwijt kon! Iets anders. Ik was benieuwd naar hoe jij vorige week naar de sprint van Taco van der Hoorn hebt gekeken. Tenslotte ben jij meervoudig Nederlands sprintkampioen toch?

Gerard: Vond echt zonde voor hem. Ik vind hem een geweldige wielrenner. Een topgozer die als geen ander zijn eigen plan volgt en het al diverse malen heeft laten zien. Hij kwam in een ideale positie te zitten met al zijn medevluchters voor hem. Toen ze Boasson Hagen terugpakten had hij even in moeten houden en dan gaan. Makkelijker gezegd dan gedaan want je moet in een split second beslissen. Verder is hij geen sprinter natuurlijk. Hij gaat harkend en snokkend naar de finish. In tegenstelling tot de topsprinters zie je bij Taco het achterwiel van links naar rechts gaan. Daarnaast is die Simon Clarke natuurlijk ook niet de eerste de beste. Maar echt jammer voor Taco.

Pim: Ik deel je mening. Enorm aardige gast die altijd een mooi verhaal paraat heeft. Het valt me trouwens op hoeveel oud-coryfeeën nog steeds op een of andere manier aan de ronde verbonden zijn. Adrie van der Poel, Thomas Voeckler, Michael Rasmussen, Andy Schleck et cetera. Heb jij nog veel contact in koers? Moet ik iemand nog iets vragen of de groeten doen?

Gerard: Mocht je Gio Lippens tegen het lijf lopen, doe hem de groeten van me en vraag eens wanneer hij weer eens bij DOF-BEB aansluit. Officieel ‘Door Oefening Fit-Bevordering Eigen Belang’ geloof ik. Een apart fietsclubje dat ooit door Fred Oster, Tonny Eijk en Wim Breukink is opgericht. En waar naast Gio bijvoorbeeld ook Henk Angenent, Hennie Kuiper lid zijn. Als wielrenner kun je alleen met een wereldtitel of Olympische medaille op zak toetreden. Zo eens in de zoveel weken doen we een rondje. Vraag maar eens of Lippens nog wel een racefiets heeft!

En mocht je maandagmiddag 18 juli even een gaatje hebben, dan even naar Radio Tour de France luisteren. ‘Surplace’ is verzamelnaam voor groep oud-wielerjournalisten die op uitnodiging als soort reünie in de uitzending aansluit. De tour is nooit ver weg!

Pim: Snap ik! Ik beloof niks, maar doe mijn best. Tot volgende week!

Pim in gesprek met Fabio Jakobsen.