Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
<p>Mathieu van der Poel vorig jaar in de gele trui.</p>

Mathieu van der Poel vorig jaar in de gele trui.

Tourspel in Hoogerheide

HOOGERHEIDE - Vrijdag 1 juli staat bij het Grand Départ in Denemarken alles in het teken van tijdrijden, wind, waaiers en sprinten. Gevolgd door een gevreesde kasseienrit na de verplaatsing naar Frankrijk. In het vervolg van de ronde is het veel klimmen, met onder meer aankomsten op La Super Planche de Belles Filles, Alpe d’Huez en Hautacam. 


Tussendoor kunnen vooral de aanvallers en puncheurs zich naar hartenlust uitleven in de lastige overgangsetappes. Voorafgaand aan de traditionele sprint in Parijs zal een afsluitende tijdrit de uitkomst in het klassement bepalen. Ingrediënten voor een machtig mooie wielerzomer, voer voor deelnemers aan de jubileumeditie van het Primera Niels van Elzakker Tourspel!

De geschiedenis is bekend. Hoogerheidenaren Niels van Elzakker, Jacques Tempelaars en Ivar Brouwer zijn trouwe volgers van de Tour de France. In 1998 kwamen Niels en Jacques op het idee een Tourspel op te zetten onder het motto: veel spelplezier, laag inschrijfgeld en mooie prijzen voor iedereen die van de Tour de France houdt! De krachtmeting werd mede de expertise van Piet Theuns (in memoriam) een aanwinst voor wieler minnend Woensdrecht en verre omstreken. In 2014 is Ivar Brouwer toegetreden tot de tourspeldirectie, als opvolger van Piet Theuns.

Wijziging

Inmiddels is het tourspel toe aan haar zilveren status. Een op voorhand revolutionaire editie! Daar waar een aantal jaren terug resoluut werd gesneden in het aantal deelnemende teams per persoon, daar voert de tourspeldirectie andermaal een spraakmakende reglementswijziging door. Normaliter begon het spel op de maandag na de start. Volgende week dienen de deelnemers reeds voor de aanvang van de Tour de France hun selecties op orde en ingediend te hebben!

Naamgever Niels van Elzakker: ”Organisatorisch kwam het beter uit dat we het eerste weekend niet mee telden. Traditioneel kon men mede op de vertoonde prestaties de teams finetunen. Dit was nu eenmaal zo. Ditmaal liggen de kaarten echter anders. De Tour start al op vrijdag waardoor we zelfs drie etappes zouden moeten schrappen. Vonden we iets te gortig en daarom als noviteit pakken we ditmaal het gehele etappeschema mee.”

Juichen

Een rondje langs de velden levert nagenoeg louter juichende geluiden op. Jules Theuns, met zwager René Schot jarenlang trouw deelnemer en vice-kampioen 2021: ”Hier ben ik altijd al voorstander van geweest. Een verrijking voor het spel daar het nog meer op echte wielerkennis aankomt.”

Ook Daan Verresen, al diverse jaren grootverdiener, ziet nog meer kansen:”Ik bereid me sowieso altijd al voor, daar ik ook nog aan andere spellen deelneem. Met drie etappes meer worden m’n kansen zelfs vergroot!”. Neef en tourreporter Pim Bruijnzeels denkt dat voor het brede publiek de oude variant beter is. “Die baseren hun teams vaak op wat men in de eerste etappes ziet. Nu kun je dus daar niet zomaar op gokken. Dus per saldo komen er meer kansen voor de kenners, een categorie waaronder ik me overigens niet echt schaar”.

Dark horse

Ook Mark Almekinders, Ronald van der Schot, Mark Alberti, Youre van der Meulen en Martijn Oerlemans zien de verandering eveneens helemaal zitten. De kansen op je weloverwogen geselecteerde dark horse werden dikwijls in het voorweekend te niet gedaan! De dag dat de tour begint moet ook het spel starten! Een regelrechte verbetering voor het spel! Het volledige rittenschema moet meetellen! Een zegen voor de ‘kenners’!

René Mous, geestelijk vader achter tourspelwinst van regerend kampioen en moeder Flora Mous, staat er neutraal in. “Op maandag beginnen is in principe raar, maar eigenlijk weten we niet beter. Ik had het weekend altijd nodig om de lijsten in te vullen, dat moet dus anders. Het zou wel ten koste kunnen gaan van de deelname. Als de directie met het huidig aantal tevreden, kan men het misschien beter zo laten”.

Meer berichten