Hoe werkt dat gasfornuis?
Hoe werkt dat gasfornuis?

Een avond vol liefde en passie voor koken

Algemeen

OSSENDRECHT - Donderdag vond er weer een nieuwe editie plaats van Mijn Wereldkeuken plaats. Mijn wereldkeuken brengt culturen bij elkaar om gezamenlijk voor en met elkaar te koken. Vanwege de oorlog in de Oekraïne zijn er veel vrouwen met kinderen in de Volksabdij te Ossendrecht ondergebracht. In dit land zijn ontzettend veel gerechten te ontdekken en heeft een bijzondere keuken. 

Initiatiefneemster Svetlana Hendriks wilde deze vrouwen dan ook graag uitnodigen om gezamenlijk met Nederlandse vrouwen te koken: “De vorige edities konden we bij Parwaan In Hoogerheide terecht, maar we zochten iets groters voor onze stichting en zo meer vrouwen samen te kunnen brengen. Zo mochten we dus van de directeur van het Zuidwesthoek College in Ossendrecht gebruik maken van hun keuken en restaurant om te koken en te eten. Ook kregen we financiële hulp van de Gemeente Woensdrecht en vele andere bedrijven om alles te bekostigen. Hier zijn we erg blij mee, de keuken en restaurant is echt ideaal voor deze groepsgrootte. Het concept is ontstaan dat ik zelf ooit in Nederland ben komen wonen en op deze manier het culturen verbindt, recepten gemaakt en uitgewisseld kunnen woorden en zo ook talen geleerd kunnen worden. Het is verschrikkelijk wat er momenteel gebeurt in de Oekraïne, op deze manier wil ik de vrouwen ook dan ook steunen en samenbrengen met de Nederlandse dames die zich hiervoor op konden geven.” 

Deze mini editie van ‘Mijn Wereldkeuken steunt Oekraïne’ heeft twee avonden, de eerste avond zijn het traditionele gerechten uit de Oekraïne en de tweede avond wordt er Nederlands gekookt. Zo was het dus de avond van de Oekraïne, een clubje van vijftien vrouwen waarvan er 7 Nederlands waren kwam samen op het Zuidwesthoek College rond de klok van 18.00 uur. Er werd eerst kennisgemaakt en gelijk werd er vaak in het Engels gesproken of vertaalde iemand wat er gezegd werd. De Oekraïense vrouwen waren er trots op om hun gerechten te mogen maken en de Nederlandse vrouwen wegwijs te maken hoe het eten bereid wordt. Svetlana had keurig alles voorbereid en ook gezorgd voor de recepten in het Nederlands. Op het menu stond als voorgerecht Borsch, dit is een rode bietensoep. Als tussengerecht Golubtsy, dit is een koolrolletje met onder andere vlees. Ook werd er een Vareniki gemaakt, dit is een dumpling; als tussengerecht had het een aardappelvulling maar als toetje had het een kersenvulling. Syrniki was het toetje dat de avond compleet maakte, dit is een cottage cheese pannenkoek. 

Na het koken werd het smullen aan tafel, iedereen genoot ontzettend van dit lekkere eten. Deze avond was een succes vol liefde, lachen, verbintenis en soms een traan. Dit brengt culturen bij elkaar. Svetlana gaat met haar stichting nog meer avonden organiseren, kijk hiervoor op de facebookpagina Mijn Wereldkeuken of stuur een mail naar info@mijnwereldkeuken.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De borsch met broodjes, lenteui en sourcream.