Spitfire WO2. (Foto: J. Dammer)
Spitfire WO2. (Foto: J. Dammer) Foto: J. Dammer

Unieke tentoonstelling in Wings over Woensdrecht

Algemeen

OSSENDRECHT - REGIO - Wings over de Zuidwesthoek van Brabant in de jaren 1940-1945, daarvoor zijn twee redenen om aan dat onderwerp aandacht te besteden: a. Het 75 jarig bestaan van het vliegveld Woensdrecht; b. Herhaling van feiten in Oekraïne nu, en toen in Tweede Wereldoorlog hier.

Vrijwilligers van het museum Wings over Woensdrecht en leden van het Plane Hunter Recovery Team [PRT] hebben samen een ongeveer drie maanden blijvende tentoonstelling ingericht over neergestorte vliegtuigen en V1- en V2- wapens (vliegende bommen).
Het Plane Hunter Recovery Team is een groep enthousiaste mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog neergestorte vliegtuigen lokaliseert, onderdelen verzamelt en onderzoekt. Deze tentoonstelling is te zien in het museum Wings over Woensdrecht nabij de brasserie Abdijbos in Ossendrecht.
Er zijn speciaal gemaakte video’s en foto’s te zien over de diverse locaties in de Zuidwesthoek neergestorte vliegtuigen en V1’s tijdens de genoemde periode.Ook zijn er twee vitrines ingericht van gevonden en geborgen onderdelen van een neergestorte Spitfire, gelokaliseerd in de buurt Huijbergen, waar ze nu nog mee bezig zijn. Tevens ligt er ook een uniek document van de hand van de heer Van Loo ter inzage over het ontstaan van de vliegbasis en het leven op het vliegveld Woensdrecht in de jaren 1940- 1945.
De heer van Loo is werkzaam bij het NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie). Ook ligt er veel info over de vele types Spitfires – V1’s en V2’s in boekwerken en tijdschriften uit die periode ter inzage en de bevrijding op 24 oktober 1944 in Woensdrecht.
De opening en start van deze tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 30 april om 13.00 uur en zal een tijdsduur hebben ongeveer van drie maanden. Vrijwilligers van het museum zullen u begeleiden en uitleg geven over deze tentoonstelling.

De openingstijden van het museum zijn altijd op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur. De toegangsprijs is 6.00 euro, met gratis koffie bij Brasserie het Abdijbos. (Foto: Spitfire WO2, J. Dammer)