Afbeelding
Foto: Pascal Brugman

Tentoonstelling ‘Scouting door de jaren heen’

Algemeen

OSSENDRECHT - In Museum Den Aanwas in Ossendrecht is de thematentoonstelling ‘Scouting door de jaren heen’ geopend. Deze tentoonstelling zou eigenlijk in maart 2020 al plaatsvinden, maar toen kwam de coronacrisis en werd het uitgesteld. 

John Mathijssen van Heemkundekring Het Zuidkwartier begon de opening met een toespraak: “Het idee voor deze tentoonstelling ontstond na een gesprek met Ger de Heer, sinds september 1961 al lid en betrokken bij Scouting Hoogerheide. In het verleden hadden we in de Gemeente Woensdrecht 4 scoutingverenigingen, namelijk Putte, Huijbergen, Hoogerheide en Ossendrecht. Hier zijn alleen Hoogerheide en Ossendrecht nog van over door omstandigheden en redenen. Via Ger waren er contacten met de mensen van Putte en Huijbergen en er bleken nog spullen van de lokale scoutingverenigingen beschikbaar te zijn. Zo kon de tentoonstelling compleet worden gemaakt.” 

Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht is dan ook erg trots op deze tentoonstelling: “De roots van de scouting zie je met deze tentoonstelling terug van elke dorpskern. In combinatie met religie van weleer was dit heel sterk met elkaar verbonden. De scouting kon dan ook decennialang groot zijn in onze gemeente. Scouting is op het moment groter dan ooit. Dit heeft mede te maken met de coronacrisis, bij de scouting kon bijna alles gewoon doorgaan in deze tijden. Want hier kon er buiten gespeeld worden met alle activiteiten die bij de scouting horen. Dit heeft dan ook geresulteerd in een wachtlijst om te kunnen deelnemen. Scouting is dus niet meer van vroeger, maar zeker ook actueel.” 

Wethouder Jeffrey van Agtmaal had de eer om de tentoonstelling officieel te openen. Dit op een manier die bij de scouting past, namelijk een touw doorhakken met een bijl. Na wat pogingen was de tentoonstelling dan ook officieel geopend en kon door de genodigden bekeken worden, onder het genot van een hapje en een drankje. 

Bezichtigen

De thematentoonstelling ‘Scouting door de jaren heen’ is verder te bezichtigen elke tweede en vierde zondag van de maand tussen 13.30 en 16.30 uur, tot en met 22 oktober. 

Via geocaching.com kan je als museumbezoeker ook nog kijken waar de groepen gezeten hebben of nog zitten. En hier zijn dan ook caches weggelegd, deze kunnen gevonden worden door de app te downloaden. Ze staan onder de naam van de scoutinggroepen, een hint is ‘de eerste vind je bij dit museum’.