Afbeelding
Foto: Pascal Brugman

Draaiende Molens voor een record

Algemeen

HUIJBERGEN - REGIO - Het Gilde van vrijwillige molenaars bestaat dit jaar 50 jaar. Ter gelegenheid hiervan heeft prinses Beatrix op 15 januari 2022 Het jaar van de Molenaar geopend! Daarmee heeft ze het startschot gegeven voor een jaar met veel aandacht voor het ambacht van molenaar. Tijdens dit jubileumjaar worden er landelijk activiteiten georganiseerd, zoals afgelopen zaterdag. 

In Huijbergen werd meegedaan aan een recordpoging zoveel mogelijk molens van 11.00 tot 12.00 uur te laten draaien. In Nederland deden er ongeveer 750 wind- en watermolens mee. Maar ook werd er op dezelfde tijd als in Nederland meegedaan in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk, Denemarken en zelfs in Nieuw-Zeeland, waar midden in de nacht werd opgestaan om de molen op deze tijd mee te laten draaien. In het buitenland waren er vijftien molens die meededen. 

Bij Molen Johanna in Huijbergen is men blij dat de molen mee mocht doen aan deze recordpoging. Op deze manier konden betrokkenen bij de molen aandacht vragen voor het jubileumjaar van het Gilde, maar ook voor het ambacht van molenaar. De recordpoging is een groot succes en onderstreept de verbondenheid van het molenaarsgilde. De recordpoging is geen officieel Guinness Book of Records poging, maar wie weet komt die er ooit nog. 

Bij Molen Johanna wordt ook nog steeds hard gewerkt aan de bouw van de educatieve ruimte. Binnenkort zal de vloerverwarming erin gaan en buiten de tuin aangelegd worden. In mei kan waarschijnlijk de opening plaatsvinden.

Afbeelding