Afbeelding

Fabrieksterrein Glatt wordt steeds leger

Algemeen

PUTTE - In Putte is inmiddels nog weinig over van de voormalige granietfabriek Joseph Glatt aan de Putseweg. Al jaren stond deze fabriek leeg en raakte steeds verder in verval. Grond en sloopwerkbedrijf Jacobs-Migielsen uit Ossendrecht heeft het slopen op zich genomen en is volop bezig. Alleen nog een klein deel van de oude fabriek staat overeind.

 

De gemeente Woensdrecht had al een eindbestemming gevonden voor dit terrein, aangezien woningbouw hier niet echt is toegestaan. Daarom ontstonden er plannen om hier een arbeidsmigranten-complex te bouwen dat plaats biedt aan 462 personen. Dit zorgde voor de nodige commoties en protesten. Wethouder en locoburgemeester Hans de Waal van de gemeente Woensdrecht vindt het juist belangrijk waarom dit hier moet komen: ‘’In de gemeente is een tekort aan woningen, veel arbeidsmigranten komen naar onze regio om onder andere te werken op het land. Het werk is vaak seizoensgebonden, ze verblijven dan ook vaak in recreatiewoningen of in huizen in de dorpskernen. Dit kan overlast voor omwonenden veroorzaken, regels opstellen heeft dan vaak geen zin want tegen de tijd dat ze het begrijpen zitten er alweer anderen in. Dus hoe mooi zou het zijn om alle arbeidsmigranten op één terrein te krijgen, waar ook plek is voor ontspanning voor deze harde werkers. Op deze manier komen er ook weer woningen vrij die verhuurd of verkocht kunnen worden aan onder andere starters of senioren. Met eigenaren van die woningen, huizen en recreatieplekken lopen dan ook volop gesprekken om dit aantal drastisch te verminderen. Recreatiewoningen kunnen voor de eigenaren bijvoorbeeld meer opleveren dan ze nu doen. Het is dus een win-winsituatie.” 

Inmiddels hebben zowel de provincie, waterschap en omgevingsdienst gereageerd op de plannen. Niet alleen voor het Glatt terrein, maar ook het terrein van Sneek in Putte en het oude gemeentehuis in Huijbergen. Binnenkort stelt het college de ontwerpplannen vast, deze kunnen inwoners inzien en er zo nodig op reageren. Eind juni moet er een definitief oordeel komen van de gemeenteraad. Als er niet te veel bezwaren komen kan er eind van het jaar begonnen worden met de bouw van dit complex. 

Onderdak

Naast dat het complex geschikt is voor kort (drie à vier maanden) verblijf van arbeidsmigranten kunnen er ook eventuele vluchtelingen verblijven. In het complex zullen uitzendbureaus kamers verhuren, maar zullen zij ook zorg dragen aan de nodige beveiliging en het beheer.

Maar ook personeel dat bijvoorbeeld naar Aviolanda komt om te werken heeft onderdak nodig voor hun verblijf in Nederland. Dit is vaak ook een kort verblijf, ook zij zouden hier onderdak kunnen krijgen. Zo ziet de Gemeente Woensdrecht het dus positief in. Zo komen er meer woningen vrij voor langdurige bewoning. In de komende jaren worden er ongeveer 400 nieuwe woningen gebouwd in de gemeente Woensdrecht.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding