Vertegenwoordigers van de partijen volgen gespannen de binnendruppelende uitslagen.
Vertegenwoordigers van de partijen volgen gespannen de binnendruppelende uitslagen. Foto: Dennis van Loenhout

ABZ grote winnaar en PvdA verliest

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – Het werd al verwacht en het kwam uit: in de gemeente Woensdrecht brachten de gemeenteraadsverkiezingen geen grote verschuivingen teweeg: ABZ haalde een overtuigende overwinning, alleen de PvdA verloor een zetel.

Het blijft spannend, wachten op de verkiezingsuitslag. De Woensdrechtse politiek deed dat gezamenlijk in het gemeentehuis en de spanning was voelbaar. De jonge partijleider Jens van Kakerken van de nieuwe Conservatieve Partij moet even een luchtje gaan scheppen, zo zenuwslopend vindt hij het wachten op het oordeel van de kiezer. Hij is niet alleen, want de ervaren CDA-rot Ad Pijnen wipt zenuwachtig van voet op voet: “Ja”, zegt hij, “zo ben ik nou eenmaal. Tijdens de hele campagne voel ik geen zenuwen, maar nu wel. Nu vind ik het heel spannend. Zo zit ik gewoon in elkaar.” Ook ABZ-lijsttrekker Lars van der Beek voelt spanning: “Verkiezingen zijn competitief, maar bij een sportwedstrijd heb je de uitslag zelf in de hand. Hier niet, hier beslist de kiezer, dus ja, dat is spannend.”

Zichtbaar

Drie uur later is de spanning verdwenen, en is de glimlach van Van der Beek zo breed dat hij nog maar nauwelijks op zijn gezicht past. “Ik ben er stil van”, zegt Van der Beek, die zijn partij zag groeien van 7 naar 8 zetels, “de opkomst was beduidend lager dan vier jaar geleden, en toch is er veel meer op ons gestemd. Ons hele team heeft keihard gelopen tijdens de campagne, waardoor we enorm zichtbaar waren. Daarvoor zijn we beloond, maar vooral ook voor het beleid van de afgelopen vier jaar.”

Stemgedrag

CDA-lijsttrekker Jeffrey van Agtmaal toont zich tevreden met het behoud van vier zetels, maar zijn partijgenoot Ad Pijnen had stiekem op meer gehoopt: “Ik heb vaak gehoord dat mensen hoopten dat alles wat dichter bij elkaar zou komen, maar dat zien we nu niet terug in het stemgedrag. Met vier zetels zijn we tevreden, maar zelf had ik graag een zeteltje meer gezien.”

Ook VVD, AKT en D66 behouden hun twee zetels. VVD-voorman Marius Bakker zag zijn partij wel flink wat stemmen inleveren: “De opkomst was niet best, en ik denk dat we ook zijn afgerekend op landelijk beleid, maar ik ben optimistisch. Het glas is halfvol!” Dat is het ook bij D66-lijsttrekker Thierry de Heer die het feit dat zijn partij groeide tot de derde partij van de gemeente “super” noemt.

Lees verder op pagina 2.

 ”Dat we net geen derde zetel halen is een kleine domper, maar die bederft de trots zeker niet.”

AKT-lijsttrekker John Matthijssen denkt hetzelfde: “Ik had gehoopt dat we 1000 stemmen zouden halen, maar met een lage opkomst als deze was dat niet haalbaar. Procentueel gezien zijn we gegroeid, en dat we twee volle zetels hebben is gewoon een prima uitslag.”

Zelfs bij de Conservatieve Partij, die zetelloos blijft, is de stemming op het einde van de avond goed. “Dat we geen zetel halen is jammer, maar ik ben niet ontevreden”, zegt Jens van Kakerken, “we hebben veel meer stemmen gehaald dan we verwachtten, dat is reden genoeg om buiten de raad oppositie te gaan voeren en in te spreken op de thema’s die wij belangrijk vinden. Zo kunnen we ons profileren, en over vier jaar staan we er opnieuw.” Slechts bij één partij is de teleurstelling voelbaar: de PvdA, die één zetel zag verdampen en met één zetel nipt in de raad blijft. Lijsttrekker Wendy de Koning-Bogers zegt: “Dit is een hele grote domper, zeker omdat we tijdens de campagne zoveel positieve reacties kregen. Je hoopt altijd op de beste afloop, maar de kiezer heeft gesproken. Dat is politiek.”

ABZ-wethouderskandidaat Rainier Schuurbiers is bijzonder gelukkig met de uitslag
PvdA-frontvrouw Wendy de Koning-Bogers probeert haar teleurstelling te verbergen.
ABZ-lijsttrekker Lars van der Beek beseft: zijn partij is de overweldigende winnaar.
Lijsttrekker Jens van Kakerken van de Conservatieve Partij beleeft een spannende avond.