Programmadirecteur Marco Bakx van woningcorporatie Stadlander.
Programmadirecteur Marco Bakx van woningcorporatie Stadlander. Foto: Dennis van Loenhout

De Groene Sneeuwbal

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – REGIO - Een glazen bol heeft hij niet en een Ei van Columbus is er niet. Dus moet programmadirecteur Marco Bakx van woningcorporatie Stadlander de enorme vernieuwings- en verduurzamingsopgave waar Stadlander voor staat uitvoeren met de kennis van nu. Dat is niet altijd makkelijk, ook niet voor huurders, maar als de “Groene Sneeuwbal” die Stadlander beoogt eenmaal rolt is het resultaat altijd positief, voor iedereen.

Als woningcorporatie is Stadlander een flinke speler: actief in 5 gemeenten, in twee provincies, met in totaal een kleine 15.000 woningen die een thuis bieden aan zo’n 30.000 huurders. In het woningbestand van Stadlander bevinden zich woningen van allerlei pluimage: nieuwe woningen, oude woningen, gelijkvloerse woningen, appartementen, woningen die renovatie behoeven, en splinternieuwe, energiezuinige woningen die net zijn opgeleverd. Maar de noodzaak tot verduurzaming en klimaatadaptatie is overal groot en hangt niet af van het huis waarin je woont. Dus moet Stadlander de komende jaren hard aan de slag, samen met haar huurders.

Energieneutraal

“Het begint allemaal met een goede visie”, zegt Bakx. “Bij Stadlander betekent dat dat we al geruime tijd inzetten op de transitie van onze woningen. Een deel van onze woningen is oud, soms van net na de oorlog. Een ander deel is van een soort waarvan we kunnen voorzien dat er op termijn minder vraag naar ontstaat, denk bijvoorbeeld aan de kleinere woningen zonder lift, of bovenwoningen. Bij dergelijke woningen kiezen we voor sloop, en bouwen we nieuwe energieneutrale woningen terug. In Halsteren hebben we dat bijvoorbeeld gedaan bij ’t Lindeke en in het complex Nachtegaal in het plan Vogelenzang en in de Kromstraat. Energieneutrale woningen vragen een iets ander gebruik door de bewoners. Zo is het beter om de temperatuur constanter te houden, omdat ze zo goed geïsoleerd zijn. We zien dat bewoners enthousiast zijn. Wij voeren dit beleid al enkele jaren en zijn koploper op dit vlak. We zien dus ook hoe snel de technologie op duurzaamheidsvlak voortraast, en dat heeft positieve effecten op de nieuwe woningen.”

Bewoners

Dat de technologie voortraast betekent ook dat Stadlander nu besluiten neemt en technieken gebruikt die mogelijk over enkele jaren weer verouderd kunnen zijn. Dat is een probleem waaraan niet te ontkomen valt, zegt Bakx: “De stip op de horizon is het jaar 2050, waarin alle woningen CO2-neutraal moeten zij. Dat betekent onder andere dat alle woningen energieneutraal moeten zijn. Ons woningbestand is zo groot dat we nú in actie moeten komen, we kunnen niet langer wachten. Een Ei van Columbus dat dit probleem in één keer oplost is er nu nog niet, erop wachten is geen optie. Energie en uitstoot besparen is altijd goed, dat wat we nu kunnen realiseren is nooit verloren.” Om energie en uitstoot te besparen en het milieu zo min mogelijk te belasten gaat Stadlander steeds meer op zoek naar manieren om zoveel mogelijk circulaire materialen te gebruiken en de biodiversiteit te verhogen. Daar komen ook de bewoners in beeld.

“Bij Stadlander schakelen we constant tussen grote plannen en kleine initiatieven, omdat ze allemaal hun steentje bijdragen. We moeten zorgen voor een goede waterafvoer, zodat huurders geen natte voeten krijgen nu regenbuien heftiger worden, en in de hete zomers van nu willen we hittestress verminderen. Dus proberen we verharding te verminderen, door bijvoorbeeld geveltuintjes en groene daken op schuren te promoten, of huurders te bewegen tegels weg te halen uit de tuin en er plantjes voor terug te zetten. Want ook dat heeft effect.”

Energiecoaches

Wat ook effect heeft zijn de stimulatiemaatregelen vanuit de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen, die dit jaar voor de eerste keer ook op huurders zijn gericht. Ruim 300 huurders uit de gemeente Bergen op Zoom bezochten het eerste webinar en lieten zich informeren over energiebesparende maatregelen die ze eenvoudig kunnen nemen en bestelden een kadobon van 60 euro die vanuit de RREW beschikbaar wordt gesteld. “Om echt te verduurzamen moeten we onze huurders enthousiast krijgen. Elke huurder is anders, sommigen lopen voorop in verduurzaming, anderen zijn er niet zo mee bezig. De huidige, hoge gasprijzen zorgen wel voor een prikkel, maar de RREW is ook een fantastisch middel. De energiecoaches die zijn opgeleid kunnen huurders laten zien hoe ze kleine, effectieve maatregelen kunnen nemen die meteen een besparing opleveren. Dat is mooi, want we moeten dit samen doen. Samen verduurzamen we, en leren we steeds meer over de beste manieren om dat te doen.”

Wooncomfort

Staand op het plein bij Vogelenzang kijkt Bakx naar een project waarbij hij nauw betrokken was en waarop hij nog steeds trots is. “In 2013 werd dit plein ontworpen en in 2019 gemaakt volgens de laatste inzichten, maar met de kennis van nu zou het er misschien alweer anders hebben uitgezien, met minder verharding. We leren steeds bij, zoeken naar het juiste tempo en gedeeld enthousiasme. En hoewel we niet alles tegelijk kunnen, voelt het goed dat steeds meer huurders ons vragen wanneer we aan de slag gaan met de verduurzaming van hun woning. Vaak is dat geen kleine ingreep en heeft het best een impact. Maar meer wooncomfort, en een lagere energierekening, terwijl je ook bijdraagt aan het milieu, dat blijkt gelukkig steeds meer mensen aan te spreken. De Groene Sneeuwbal rolt, en hij wordt steeds groter.”

Programmadirecteur Marco Bakx van woningcorporatie Stadlander.