Wethouder Petra Koenders
Wethouder Petra Koenders

Bergen op Zoom omarmt duurzaamheid

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Hoe word je duurzamer als gemeente? Over die vraag breekt de Bergse wethouder Petra Koenders zich het hoofd. Het antwoord draait om “energie”, als je die investeert krijg je die dubbel en dwars terug van inwoners die de noodzaak van verduurzaming heus inzien, zo blijkt. Zo omarmt de gemeente Bergen op Zoom het thema “duurzaamheid” op veel manieren.

“Hoe verduurzaam je een gemeente?” vraagt wethouder Petra Koenders, die duurzaamheid, energie, klimaat en circulaire economie in haar portefeuille heeft. De gemeente Bergen op Zoom doet het op veel manieren, bijvoorbeeld door, als onderdeel van de Regionale Energiestrategie, windmolens die het einde van hun levenscyclus hebben bereikt te vervangen door nieuwere en krachtigere exemplaren. “Maar we zijn ook in discussie met Saver, om te zien hoe we onze afvalstromen op een nog duurzamere wijze kunnen verwerken. Bijvoorbeeld door de milieustraat aan te passen, of door nog beter te kijken naar de grondstoffenverwerking. Duurzaamheid kent zo veel facetten, we kijken naar elk detail om te zien wat we kunnen doen.”

Begrijpelijk

Nog belangrijker in de verduurzaming van een gemeente zijn de inwoners. “Hoeveel wij als gemeente ook doen, verduurzaming is ook een maatschappelijk proces. De stap die inwoners samen kunnen maken is altijd groter”, zegt Koenders, “als gemeente kunnen wij inwoners stimuleren, en we kunnen ze waar mogelijk helpen om stappen te zetten. Maar uiteindelijk moeten zij het doen.” Elke inwoner heeft zijn of haar eigen reden om met verduurzaming aan de gang te zijn. De één wil zijn huis verbeteren, de ander wil iets doen voor het milieu”, zegt Koenders, “maar voor veruit de grootste groep is de financiële prikkel de belangrijkste. Dat is prima en heel begrijpelijk, zeker nu de energieprijzen over de kop gaan.”

Kadobonnen

Onlangs ontving Bergen op Zoom vanuit de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen een landelijke subsidie van 465.000 euro voor energiebesparende maatregelen in woningen. “Verduurzaming begint vaak bij je eigen woning. Daarom is het mooi om bijvoorbeeld steeds meer zonnepanelen te zien als je door de stad loopt. De RREW is een manier om mensen te helpen de eerste stap naar een duurzamere woning te zetten. Via deze regeling bereikten we vorig jaar al zo’n 20% van de koopwoningen in de gemeente”, zegt Annemieke Bijker, beleidsadviseur Duurzaamheid bij de gemeente Bergen op Zoom, “dit jaar richt de regeling zich op huurders. Vanuit de regeling worden kadobonnen beschikbaar gesteld die kunnen worden besteed aan energieverlagende maatregelen. De kadobonnen kunnen worden aangevraagd via het Regionaal Energieloket. Op de website van het Regionaal Energieloket is bovendien nog veel meer informatie te vinden over het verduurzamen van woningen.”

Webinars

Het Regionaal Energieloket organiseerde op 2 december een eerste webinar, waarin deelnemers alles te weten kwamen over manieren om energie te besparen en subsidie te ontvangen voor bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. “Met meer dan 300 deelnemers was dat eerste webinar een enorm succes”, zegt Bijker, ”later dit jaar volgen er nog meer webinars en komen we met collectieve inkoopacties, onder andere voor glas en isolatiematerialen. Dan gaan we ook op zoek naar vrijwilligers die ons team van energiecoaches kunnen uitbreiden. Energiecoaches gaan bij mensen op huisbezoek om actief mee te denken over manieren om energie te besparen. Iedereen kan energiecoach worden, het Regionaal Energieloket verzorgt een korte, interessante training.”

Collectief

Een inwoner van de Williamstraat in Bergen op Zoom haalde de landelijke media nadat hij zonnepanelen op zijn woning legde en door de gemeente gesommeerd werd die weer te verwijderen omdat zijn woning deel uitmaakt van het beschermde stadsgezicht. “Dat stadsgezicht is belangrijk voor Bergen op Zoom. De regels daaromtrent zijn duidelijk en veranderen niet”, zegt Koenders, “maar dat betekent niet dat bewoners van de binnenstad niet kunnen profiteren van de voordelen van zonnepanelen. De Stichting Energietransitie Bergenop Zoom biedt inwoners de kans om deel te nemen aan collectieve zonne-energieprojecten waarin groene stroom wordt opgewekt zonder te hoeven beschikken over een dak dat geschikt is voor zonnepanelen.”

Samenwerking

Ondertussen constateert Koenders tevreden dat de samenwerking met de provincie en omliggende gemeenten steeds intensiever wordt als het gaat om bijvoorbeeld windenergie: “Zoals ik al zei kent het thema duurzaamheid enorm veel facetten, en die stoppen lang niet altijd bij de gemeentegrens. Onze gemeente speelt een actieve rol in de regio, en we zien dat de energie die wij in duurzaamheid steken ook veel energie genereert. Als het om duurzaamheid gaat kan ik niet anders dan concluderen dat er weliswaar nog veel te doen is, maar dat we goed bezig zijn.”