Afbeelding

Burgemeester Petter over vastenavend/carnaval

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - HALSTEREN - LEPELSTRAAT -  Brief van burgemeester Frank Petter aan alle inwoners van de gemeente over vastenavend/carnaval: 

Beste Krabben, Spinolen en Bessembinders,

“Zeer waarschijnlijk volgen jullie, net als ik, het nieuws over corona op de voet. En nu de gezondheidsgevolgen van de pandemie minder ingrijpend lijken te worden, gaat de interesse misschien meer uit naar nieuws over een mogelijke versoepeling van de maatregelen. Meer speciaal: of met die versoepelingen een viering van het vastenavend- of carnavalsfeest zoals we dat het liefst willen vieren, weer binnen bereik is.

Op 15 februari zal er opnieuw een overleg plaatsvinden tussen de minister van justitie en de drie burgemeesters die de provincies vertegenwoordigen waar vastenavend of carnaval diepgeworteld is.

De verwachtingen over het overleg van 15 februari zijn hoog gespannen en geven mogelijk richting voor het daadwerkelijke vastenavend- of carnavalsweekend van 26 februari tot en met 1 maart. Daarmee hebben de eventueel aangepaste regels dus geen betrekking op de voorweekenden van het feest. En in die voorweekenden, waarvan de eerste aanstaand weekend is, gaan onder normale omstandigheden veel mensen op stap. Dat geldt in het bijzonder voor Bergen op Zoom.

Op de eerste plaats wil ik benadrukken dat ik ons allemaal van harte toewens en gun dat we na meer dan twee jaar leven met vrijheidsbeperkingen, het leven weer mogen vieren. Samen met u sta ik in de startblokken om onder elkaar te zijn en passend binnen de sfeer van het feest te genieten van elkaars aanwezigheid. We hebben dat ook echt nodig. Het samenkomen van mensen kan en wil ik niet verbieden en van ganser harte wens ik de horeca na twee heel zure jaren toe dat er weer omzet is.

Aan de andere kant kan en mag ik me niet onttrekken aan de verantwoordelijkheid die ik heb. In mijn rol als burgemeester moet ik toezien op een ordentelijk en verantwoord verloop van het feest. Dat moesten burgemeesters altijd al doen, maar naast de gebruikelijke wet- en regelgeving, zijn daar nu de coronamaatregelen bijgekomen.

Het laatste wat ik wil, is me gedwongen voelen om op te moeten treden. Dat is ook niet nodig, wanneer we samen op een verantwoorde manier omgaan met de mogelijkheden maar toch ook nog de beperkingen die van kracht zijn om corona binnen de perken te houden. Ik doe op iedereen een dringend beroep om respect op te brengen voor de regels die nog steeds gelden. Doe dat in het belang van uzelf en de mensen om u heen. Het houden van voldoende afstand en het dragen van mondmaskers wanneer het druk is, is dan het minste wat we kunnen doen. Wees u ook bewust van kwetsbaren in onze samenleving en in uw directe omgeving. U kunt zelf goed inschatten wanneer het te druk wordt of wanneer er teveel mensen bij elkaar zijn. Neem dan alsjeblieft afstand.

Beste horecaondernemer: vanuit uw deskundigheid zie ik uit naar suggesties van uw kant om vastenavend/carnaval in de komende weken op een verantwoorde wijze plaats te laten vinden.

Ik ben van plan om u de komende tijd zo goed mogelijk op de hoogte te brengen van de actualiteit rondom de coronaregels en hoe we daar mee om kunnen gaan. Ik zal dan ingaan op specifieke vragen en kwesties die leven in onze gemeente zoals: kunnen scholen nog wel een kinderoptocht organiseren, zijn er buiten meer mogelijkheden voor cafés, met hoeveel personen mag je thuis bijeenkomen, mag je logés ontvangen, is er een deurbeleid, etc.

Krabben, Spinolen en Bessembinders, ik wens jullie een mooie vastenavend of carnaval toe en reken op jullie begrip, steun en medewerking. Met de nuchterheid die zo tekenend is voor de inwoners van ‘t Krabbegat, Altere en de Straot moet dat goed komen.”

Met hartelijke groet,

Burgemeester Frank Petter