Gedeputeerde Erik Ronnes (rechts) met wethouders Jeroen de Lange en Barry Jacobs.
Gedeputeerde Erik Ronnes (rechts) met wethouders Jeroen de Lange en Barry Jacobs.

Gedeputeerde Erik Ronnes op werkbezoek

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Donderdagmiddag bracht gedeputeerde Erik Ronnes een werkbezoek aan Bergen op Zoom. Het bezoek stond vooral in het teken van de aanpak van de binnenstad. De gemeente en de provincie Noord-Brabant trekken daarin samen op. De Brabants gedeputeerde werd in stadsschouwburg De Maagd ontvangen door de wethouders Jeroen de Lange (Binnenstad en Economie) en Barry Jacobs (Ruimtelijke ontwikkeling en Volkshuisvesting). 

Na een introductie in de stadsschouwburg was er tijd voor een korte wandeling door het centrum van de stad. Daar kon de gedeputeerde kennis nemen van een aantal goede, maar ook van een aantal minder goede ontwikkelingen. Zo werd onder andere stilgestaan bij het succes van het Vierkantje. Met name kleine ondernemers zorgen daar voor een prima bezetting van de panden en zorgen ook voor elan in dat deel van het centrum. In de wandeling door Zuivelstraat en Wouwsestraat werd ook goed zichtbaar dat Bergen op Zoom een grote opgave heeft als het gaat om het opnieuw invullen van (winkel)panden. 

Gedeputeerde Erik Ronnes gaf aan dat veel middelgrote steden met dezelfde problematiek te maken hebben als Bergen op Zoom. Samenwerking tussen diverse partijen is van cruciaal belang om tot oplossingen te komen. “Belangrijk daarbij is dat je ook keuzes maakt. Je winkelgebied wellicht kleiner maken en bijvoorbeeld in aanloopstraten ook ‘wonen’ meer stimuleren. Daarvoor moet je ook veel meer het overleg met pandeigenaren zoeken.” 

Na het bezoek aan de binnenstad werd een bezoek gebracht aan Scheldevesting. Daar werd onder andere gesproken over de woningbouwopgave die Bergen op Zoom heeft. Bergen op Zoom wil de komende jaren fors bouwen. De woningbouw op het voormalige Nedalco-terrein laat zien dat daarbij kwalitatief hoogwaardig wordt gebouwd. “De urgentie in Brabant ligt bij het nu tot uitvoering brengen van de plannen. In het algemeen roep ik gemeenten op om vooral voor de eerste paar jaren tijd en energie te stoppen in de plannen die er zijn, en niet zo zeer in het maken van nieuwe plannen. In heel Brabant zijn er plannen genoeg, het gaat nu om realisatie. Want de opgave in Brabant is enorm, 120.000 woningen in de komende 10 jaar”, aldus Ronnes. Via de Flexpool-regeling ondersteunt de provincie overigens gemeenten via geld, en kennis en kunde om de woningbouw te versnellen. 

Verduurzaming

Het bezoek werd donderdagmiddag afgesloten met een rondgang langs verschillende bedrijven op bedrijventerrein Theodorushaven/Noordland. Het terrein is samen met 12 andere locaties onderdeel van het project Grote Oogst van de provincie waarin gewerkt wordt aan verduurzaming van de terreinen om te komen tot een beter werk- en vestigingsklimaat. Daarnaast kan de verduurzaming van bedrijventerreinen een substantiële bijdrage leveren aan onder andere de energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie en stikstofreductie.