Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto: Pascal Brugman

JOTA: contact met de wereld

OSSENDRECHT - Ieder jaar wordt tijdens het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA-JOTI gehouden. JOTA-JOTI staat voor Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet. Scouts van over de hele wereld ontmoeten elkaar dit weekend via de amateurradio en het internet. In dit communicatieweekend worden verschillende technieken gebruikt.


Scouts kunnen daarnaast bezig zijn met techniek tijdens dit weekend. Een populaire activiteit is het solderen van elektronica bouwpakketjes. Ook het bouwen van een JOTA-toren is een voorbeeld waarin techniek en amateurradio samen komen tot één activiteit. 

Bij Scouting vereniging Ossendrecht werd hieraan meegedaan op vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober. Op zaterdag konden bezoekers tussen 10.00 en 17.00 uur komen kijken hoe dit allemaal werkt en konden scouts met de hele wereld communiceren via diverse frequenties. Hiervoor zijn verschillende World Scout Frequenties ingesteld. De algemene aanroep voor JOTA-stations is: “CQ-Jamboree”. Scouting vereniging Ossendrecht beschikt zelf niet over de zendapparatuur dus deden ze een oproep via social media en vonden ze 3 zendamateurs (Johan, Erik en Esat) van Scouting A15 uit Hardinxveld-Giessendam die bereid waren dit hele weekend te helpen. Heeren uit Roosendaal was bereid om 2 hoogwerkers te plaatsen waar de antennes op geplaatst konden worden om het zenden mogelijk te maken. 

Bram de Graaf, JOTA-JOTI adviseur, kwam als rayonmanager speciaal naar Ossendrecht om het officiële certificaat uit te reiken aan de scouting vereniging en vertelde iets over het thema van dit jaar. “We leven in een onzekere tijd, waar het samenzijn zwaar op de proef wordt gesteld. Niet alleen de pandemie maakt ons neerslachtig, maar ook intolerantie en de klimaatsverandering brengen veel ruis met zich mee. We ontvangen daarom te veel negatieve signalen en is het nu de hoogste tijd om meer positief te stralen. Een spectrum kleurt de aarde, een gekleurde aarde, een gekleurd leven. Daarom is het thema van de JOTA-JOTI dit jaar: Color the Globe, Color your Life” 

Ook werd er gedacht aan een randprogramma voor de scouts van diverse groepen. Scoutinggroep Menno van Coehoorn uit Bergen op Zoom werkte deze dag samen met Ossendrecht zodat ze ook leren samen te werken met andere groepen. De scouts konden in een escaperoom werken door middel van morsecodes, de code om de kist te bemachtigen. Morsecodes konden ze op het buitenterrein al leren, maar dit werd ook uitgelegd bij de JOTA-uitzending.

Meer berichten