Weerman Joost Hendriks
Weerman Joost Hendriks

Periodes met regen en harde wind

Algemeen

Vorige week vertelde ik u dat er vanuit IJsland een lagedrukgebied richting ons land trok en de plaats in zou nemen van het hogedrukgebied wat langzaam richting het oosten wegtrok. Dat lagedrukgebied ligt nu tussen IJsland en Schotland. 

Maandag was de invloed van het drukgebied duidelijk merkbaar. De warme lucht die hier boven onze regio hing werd door het koufront omhoog geduwd waardoor de warme lucht afkoelde en er bewolking met een grote kans op regen ontstond. Dinsdag kregen we nog even te maken met een kleine rug van hogedrukgebied wat even tussendoor ons land aan deed. 

Maar na dinsdag gingen we merken dat de randen het lagedrukgebied meer invloed kregen op het weer in onze regio. Deze week trekken storingen die rond een lagedrukgebied draaien, de zogenaamde randstoringen, over ons land. Randstoringen draaien soms op grote afstand rond een depressiekern heen en kunnen zwaar weer veroorzaken wat gepaard kan gaan met harde wind en regen. Uit onderstaande tabel zijn duidelijk de tekenen van de randstoringen af te leiden. De regenkans is de aankomende periode groot, de temperatuur daalt en de wind neemt in kracht toe. Kortom, een herfstachtige periode staat ons deze week te wachten. Maar laten we eerlijk zijn, de regen die aankomende week wordt verwacht hebben we hard nodig. De maand september was met zijn 5,6 mm regen (1 tot en met 26 september) aan de droge kant.

Blinkt oktober in zonnegoud, de winter volgt dan snel en koud.

Afbeelding