Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

‘Niet alles kan’; opinie over toekomst landbouw

(Opinieartikel door Jaap Majoor)


“Onlangs las ik in het vakblad de Boerderij over de toekomst van de landbouw. Zij gaan ervan uit dat er in 2023 een nieuw kabinet komt met een lange termijn visie. Dat zou heel mooi zijn. Gezien de grote tegenstelling tussen links en rechts, zal dit niet eenvoudig zijn en dan zeker geen lange termijn visie. Het stikstofprobleem, die de overheid nu zegt te hebben, is pas over 20 jaar helemaal opgelost, aldus de toekomstverwachting van de Boerderij. Vreemd!”

Voor bijeenkomst Farmers Defence Force waren alle politici en media uitgenodigd Onlangs was er een bijeenkomst georganiseerd door de FDF. Alle media en politici uit Den Haag waren hiervoor uitgenodigd. Er waren n.l. 3 geleerden, Dr. Frank Mitloehner, Dr. Peter Ballerstedt en Dr. Ir. Aalt Dijkhuizen, uitgenodigd om uitleg te geven over wat de oplossing voor het stikstof en CO2 probleem is. Tot mijn verbazing waren daar slechts twee parlementsleden, Caroline van der Plas, Nynke Koopmans en een afgevaardigde uit Brussel van Annie Schreijer. Verder waren er alleen een paar landbouwvakbladen om te luisteren naar de oplossingen voor ons klimaat probleem. Is dit op zijn zachtst gezegd niet opmerkelijk? Je zou op zijn minst verwachten, dat de politici uit Den Haag massaal komen luisteren naar de oplossing voor hun problemen. Het was aan de hand van deze hoog aangeschreven wetenschappers, een zeer boeiende en duidelijke uitleg, hoe deze problemen zijn op te lossen. In het onlangs verschenen rapport van het IPCC wordt het gelijk van bovengenoemde geleerden bevestigd. De overheid zal er serieus naar moeten luisteren.

Opbrengsten dalen door verspilling van consument 

Verder staat in de toekomstverwachting van het blad de Boerderij, dat door de precisie bemesting alle meststoffen voor 100 % benut zullen worden. Dit gaat zeker gebeuren. De opbrengsten zullen eerst omhoog gaan. Alleen wordt er niet bij stil gestaan, dat de meststoffen, om de gewassen te laten groeien, opraken. Stikstof kan met klavers vastgelegd worden uit de lucht, maar kali en fosfaat niet. Deze meststoffen zullen op raken, ook wanneer de benutting door de precisie landbouw 100% is. Het grote probleem is, dat de boer zijn producten levert aan de consument en zo voert de boer meststoffen (kali, fosfaat en stikstof), die in zijn producten zitten, af. Wij, consumenten leveren deze meststoffen niet terug aan de boer. Dus ondanks de 100% benutting door de precisie bemesting zullen de opbrengsten door de verspilling van de consument dalen. 

Wereldbevolking zal groeien naar 9 miljard mensen 

Het vooruitzicht is dat de wereldbevolking nog zal toenemen tot 9 miljard mensen. Voor al deze nieuwe bewoners zal meer grond nodig zijn voor woningbouw en verkeer. Verder zullen, door de klimaat opwarming steeds meer gebieden niet meer geschikt zijn voor landbouw. Ook zal er een steeds grotere behoefte zijn aan grondstoffen. Alleen waar haal je dat vandaan. Uit de grond halen, gaat niet oneindig door. Dat zal opraken en vervangen moeten worden voor grondstoffen die de aarde telkens weer opnieuw aan ons geeft. Dit kan alleen maar door de landbouw opgelost worden. Immers deze landbouwproducten groeien elk jaar opnieuw. 

De consument is niet snel tevreden 

Vervolgens willen wij ook nog de landbouwgrond claimen voor natuur. Wij consumenten, met de politiek voorop en de media in haar kielzog, geven de landbouw de schuld van de milieu problemen. De commissie Remkes zegt tegen de landbouw: NIET ALLES KAN. Hij zegt dit alleen tegen de verkeerde groep mensen. Tegen de consument moet hij dit zeggen. De consument heeft een heel vervelende eigenschap: hij is zelden of nooit tevreden. Eerst één keer per jaar met het vliegtuig op vakantie, vervolgens twee keer, dan drie keer en ga zo maar door. Nu gaat hij zelfs even een weekendje shoppen in Spanje. Kijk eens wat een verspilling van grondstoffen. Een vliegtuig van Schiphol naar Amerika gebuikt meer dan 100.00 liter kerosine. Wij willen steeds meer producten. Er wordt niet gekeken naar de gevolgen. Er wordt geproduceerd, zonder te kijken of het product 100% afbreekbaar is door de natuur, zodat de afvalbergen steeds groter worden en de vervuiling van onze aarde maar toeneemt. 

Juist de boeren koesteren in plaats van verdrijven

Nee mensen NIET ALLES KAN, en vergeet niet de spreuk: het hebben van de zaak is het einde van het vermaak. Als ik dit zo op een rijtje zet, kan ik alleen maar concluderen dat de overheid juist de boeren moet koesteren in plaats van verdrijven. Pas als de mens zelf zijn eigen kringloop sluitend maakt en de wijze woorden van dhr. Remkes in acht neemt NIET ALLES KAN plus wereldwijd gezamenlijk naar oplossingen zoekt en alleen maar producten maakt, die 100 % terug aan de natuur zijn te geven, zal de klimaatopwarming onder controle zijn. 

De Boerderij schrijft verder dat de landbouw over 20 jaar een goed bestaansrecht heeft. Hier ben ik het zeker mee eens. Alleen op korte termijn moeten alle boeren eerst alle koppen bij elkaar steken, om als één front de wispelturige overheid aan te kunnen. Wanneer de boeren dit niet doen, zullen zij het onderspit delven met alle gevolgen voor de maatschappij van dien.”

“Wanneer de boeren de koppen niet bij elkaar steken, zullen zij het onderspit delven met alle gevolgen voor de maatschappij van dien”

Meer berichten