Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto:

Toegankelijkheid troef bij zeilclub ‘Aan Lager Wal’

BERGEN OP ZOOM - REGIO - In 2020 startte in Bergen op Zoom het Sailability zeilen voor mensen met een beperking. Door middel van een drakenbootrace, georganiseerd door een groep ondernemers uit gemeente Bergen op Zoom, werden de boten aangeschaft en Zeilclub Aan Lager Wal, onderdeel van WV de Schelde, nam het stuk organisatie op zich.


Dit betekende dat er aanpassingen op het terrein en clubhuis van ALW gedaan moesten worden. Zo werd er in het clubhuis een nieuwe invaliden toilet geplaatst en werden er op het terrein grote betonnen platen neergelegd om mensen die slecht ter been zijn of rolstoelafhankelijk een gemakkelijke entree te bieden. 

Steigers werden aangepakt en daarin zijn platen aangebracht waar tilliften in geplaatst kunnen worden. Als er gasten via een tillift in een boot geplaatst moeten worden mag er niks fout gaan in dat proces en staat veiligheid voorop. De losse tilliften worden ook ieder jaar gekeurd.  Tom Cats en Kees Spikker van Toegankelijk Bergen op Zoom zijn verheugd met de toegankelijkheid die ALW laat zien. Ze kunnen op een goede en gastvrije manier de gasten ontvangen en ze bieden een prima toegankelijke accommodatie aan. Samen met Hugo Wolff, rolstoelgebruiker, is de schouwlijst ingevuld en hieruit blijkt dat de accommodatie voldoet aan de gestelde criteria. Daarom kenden zij graag de toegankelijkheidsticker OQ bent welkom toe. Deze is zondag 19 september om 12.30 uur uitgereikt door Piet Bruijs, secretaris van toegankelijk BOZ, aan Joris Völker, voorzitter van Aan Lager Wal. Aansluitend aan deze feestelijke bijeenkomst gingen twee mensen met een beperking zeilen, te weten Hugo Wolff, samen met zijn dochter, rolstoelgebruiker en Kees Spikker van stichting Welzijn Visueel Gehandicapten. Kees Spikker zeilde samen met Johan de Jongh, Kolonel b.d. oud commandant van Vliegbasis Woensdrecht. Kees Spikker: “Ondanks dat er weinig wind stond was het een geweldige ervaring, de rust die over je komt, de vleugels van ganzen die je hoort en de uitleg van Johan maken dit voor herhaling vatbaar. Wel moet de gemeente de Binnenschelde hoognodig uitdiepen, dan kun je prachtig vertoeven op het water.”

Joris Völker voorzitter van zeilclub ALW vindt het goed om te horen dat men de gasten in een rolstoel of die slecht ter been zijn een goede accommodatie kan bieden. Maar zegt hij er gelijk achteraan: “Er zijn zeker nog punten voor verbetering. Voor ons was het ook geheel nieuw. Maar met de juiste informatie van deelnemers aan het Sailability zeilen en de mooie samenwerking met toegankelijk BOZ kunnen we blijven werken aan verbetering. Heeft u zelf een handicap of kent u iemand met een handicap die ook graag wil zeilen, dan kunt u een afspraak inplannen via www.sailability.nl, kies dan voor Aan Lager Wal. Locatie: Aan Lager Wal, Calandweg 29 in Bergen op Zoom, nabij De Waterschans.

Meer berichten