Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto:

Dialect: Reklaome/Awworres?

 Ook met de bijdragen van Peter Borremans ben ik altijd weer blij. Hij bekijkt het onderwerp steeds een beetje anders dan de anderen. Ziehier een aantal zaken die hij heeft gevonden in verband met het onderwerp ‘reklaome’:


Er wordt in de wereld veel reclame gemaakt. Wijlen mijn ouders maakten vroeger reclame voor hun schoenenwinkel (mijn broer doet het nu nog). Mijn buurman heeft veel wielershirts met reclame erop. Voor de beste Sterspot op televisie is een prijs. Ik denk aan Hornbach en aan Calvé pindakaas, maar andere mensen hebben weer een andere mening.

Winkeltip: Je kunt al goede schoenen krijgen voor één euro bij de bowling.

Ook op D’n Ouwe Tol is reclame te vinden: Kinderdagverblijf D’n Ouwe Tol; er staat een transportbedrijf; vroeger had je autobedrijf Verwijs; er is nog een woning waar je tweedehands spullen kunt kopen. Dat klopt, Peter, en nog eerder was er café/winkel/boerderij van Kootje Rens, later van zoon Piet. En er was de kolen- en meelhandel van Jan van de Moer. Tot slot: de naam D’n Ouwe Tol is oorspronkelijk afkomstig van de herberg met die naam.

Allo Jan,

ik ondersteun bij deze jouw oproep aan omroep Brabant om op het gebied van dialectgebruik zich te herbezinnen. Als bijdrage heb ik zelf een stukje geschreven uit mijn kinderjaren en daarbij het Putse dialect zo goed mogelijk gebruikt. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Groetjes en veel succes,

Adri Gelten.

Bij de vele fijne reacties die ik destijds kreeg op mijn oproep in de Halsterse Krant & de Zuidwestkrant sprong deze er toch wel uit en niet alleen omdat hij afkomstig was van een lid van de Woensdrechtse gemeenteraad. Het verhaal van Adri was dermate positief dat zelfs de redactie van het kwartaalblad Brabants besloot het verhaal te publiceren. Iets waar Adri dan weer erg trots op is. ‘’Daor kannek dan wir meej stoefe niewaor?’, was zijn reactie. Hier volgt zijn pleidooi, wat tevens een oproep is.

Dialect. Jeel belangrijk!

Allo Jan,

Ik volleg de stukskes over ’t dialect in de zuidwestkraant elleke week en ik kan er van geniete. Mar wa me wel opvalt daddis datter over ’t Putse dialect nwooit wa d’ínstaot. Ik fein da’k doar toch is wa’dover moet vertelle. Waant agge zo’is deur de Zuidwest’oek goat dan woorde toch wel degelek veul verschil in dialect tusse de tefrente durrepe. ’T Putse dialect is natuurelek jeel staark verbonne meej ’t belze woordgebruik. Da kannie aanders eej?

Zo wittek nog uit men kinderjaore datte klein manne meej knikkers speulden. Wij noemde da gin knikkers, mar maxen. Ik moest er ’n tedje geleeje nog aon denke toen er oep ’n zoaterdagaoved ’n nief amuzementsprogramma oep d’n tellevies wier gegeeve. Da jeette “Marbelmania”. Ik moester eigelijk ’n bietje oem lache, want wa daor te zien was da deeje wij as kind ok al. En dan spreekek wel over dik sesteg jaor geleeje! D’r wier mitte schup van oons Pa ’n grwoote baareg zaand gemaokt en daor wier dan aon de zijkaant van diejen baareg ’n aflwoopende goot gemaokt. Meej ’n gejatte leepel van ons Moe en ’n bietje waoter wier dan da gwootje gladgestreeke en boove oep d’n top van diejen baareg wier de startplots wa afgevlakt. We moeste ammaol oos eigen maxe meebrenge en die wiere dan in ’n zakske gedaon. Ammaol meej ’n eige kleur. Rwooje, blaauwe, gruune, geele, alleej, alle kleuren diege mar kost bedenke. D’n aonvoerder van ’t spul zeej dan “starte!!” en dan wier ’t zakske leeggelaote en bolden de maxen langs ’t gwootje naor beneeje. En natuurlek de max die al jeeste over de meet kwam, die uij gewonne! Da spel konde nen jeele aoved speule, da vervjeelde nwooit.

Un aander spel wier mee mjeer kindere tegelijk gespeuld. D’r wier ’n gaotje of putje gemaokt en der wier ’n strjeep getrokke oep ’n afstaand van da putje. Vanachter diej strjeep moeste de kinders d’r’ maxen naor da putje toerolle, ieder’overaand. Alle kinders mochte nao afspraok onder mekaore meej drei, vier oef vijf maxe meejspeule. Wiejatter ’t dichtste bij da putje loog meej z’n maxe, asse ammaol ’n jeeste max uie gerold, die moog veddergaon en prebeere om alle maxen oemtjeeste in da putje te krijge. As da lukte, dan mochtie al d’ aandere maxe oepraope. Mar, d’r waore d’r aaltij bij die nie teege d’r verlies koste. Die ginge dan rap naor veure en pikte d’r eigen maxe van de grond oep, zoda de winnaor d’r nie bij kost. D’aandere kinders protesteerde dan en riepe n’ woord dagge tegewoordeg niemjeer óort. Dan riepe ze “Awworres” en weeze ze meej un wijsvinger naor de’n daoder. 

Awworres, e’d iemaand wooit g’woorrd waor’atta woord vandaon zou kunne komme? Eddet zellef meschien vruuger wellis gebrukt as kind? Ik zen benieuwd naor de rejacties.

Groete uit Put, Adri Gelten.

Ik ben benieuwd of iemand van u kan achterhalen wat de betekenis is van de uitroep ‘Awworres’. Ik zal de reacties graag via deze rubriek aan de lezers bekendmaken. Mail deze naar: luysterburg01@ziggo.nl

Tot volgende week!

Meer berichten