Afbeelding

MIND Café vanuit mantelzorg

Algemeen

REGIO - Mantelzorg beperkt zich niet alleen tot de zorg voor mensen met lichamelijke aandoening. Je kunt ook klaar staan voor iemand met een psychische beperking. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bipolariteit, depressieve klachten, psychose en borderline. Dat kan soms zwaar zijn. 

Psychische of psychiatrische problemen zijn niet altijd zichtbaar voor de omgeving. De zorg is vaak voor langere tijd. Soms gaat het goed en soms niet. Als het goed gaat, blijf je misschien bang voor een terugval. Het gaat dus niet alleen om ‘zorgen voor’, maar ook om ‘zorgen maken over’. Een psychische aandoening kent vaak een grillig verloop, waardoor de naaste op het ene moment wel moet handelen en op het volgende moment juist niet. Die mentale belasting wordt nogal eens onderschat. Voor mensen die het niet zelf meemaken is het vaak moeilijk te begrijpen. Ze komen met goedbedoelde adviezen die je soms alleen maar meer eenzaam laten voelen. Psychische aandoeningen raken namelijk niet alleen de betreffende persoon zelf, maar ook de mensen daaromheen. Soms is het fijn om met andere mantelzorgers te delen en te ervaren dat je niet “alleen” zorgt.

Er wordt vaak een groot beroep gedaan op de ouders, partner of de naaste omgeving van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Voortdurende zorg(en), onvoorspelbaarheid, onbegrip van de omgeving, maar ook onmacht en verdriet kosten veel tijd en energie. Het is moeilijk om grenzen af te bakenen wat vaak ten koste gaat van de tijd die men voor zichzelf zou willen hebben. Dit alles kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten, maar ook gevoelens van eenzaamheid.

Steunpunt Mantelzorg de Brabantse Wal wil in de toekomst haar aanbod beter afstemmen op mantelzorgers van iemand met een psychische kwetsbaarheid. Het Steunpunt is samen met de StichtingFamilieleden Psychiatrische Patiënten (FPPWNB) deze zomer gestart met het MIND Café. Dit café is bedoeld als ontmoetingsplek voor iedereen die zorgt voor iemand met een psychische kwetsbaarheid waar in een informele sfeer ervaringen en tips uitgewisseld kunnen worden. Sta jij klaar voor een naaste met psychische kwetsbaarheid of een verslaving met of zonder diagnose, met of zonder behandeling of begeleiding? Dan is het MIND Café misschien iets voor jou. In verband met de geldende maatregelen is aanmelden gewenst via: aanmelden@mantelzorgboz.nl

De volgende bijeenkomst met het thema “Rad van avontuur” vindt (coronaproof) plaats op dinsdag 7 september van 19:00 tot 21:00 uur bij WijZijn, Jacob Obrechtlaan 5, 4611 AP Bergen op Zoom. Nadere informatie: Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal: 0164-299491.