Jim, Ardy en Yvette gaan met Onyx Gym voor het beste.
Jim, Ardy en Yvette gaan met Onyx Gym voor het beste. Foto: De Zuidwestkrant & De Halsterse Krant, Dennis van Loenhout

Veilig gevoel door Onyx Gym

Algemeen

HOOGERHEIDE – Hij is kickbokstrainer én Hoogerheidenaar in hart en nieren. Met zijn Onyx Gym geeft hij invulling aan zijn behoefte om de positieve kanten van vechtsport met zijn dorp te delen, en geeft hij invulling aan een behoefte. Bij Onyx Gym kun je boksen, en kickboksen, en wie traint bij Onyx Gym voelt zich altijd en overal veiliger.

“Bij vechtsport denken mensen aan agressie, maar daar gaat het helemaal niet om”, zegt Ardy de Maertelaere. “Integendeel zelfs. Wat wij doen draait om beheersing, om balans, om zelfvertrouwen en om veiligheid. Dat onderscheidt een professionele vechtsportschool. Kickbokstrainer ben je ook niet zomaar. Een trainershart kun je niet kopen, maar als ik niet kan trainen voel ik me niet compleet. Met Onyx Gym wil ik mensen zelfvertrouwen geven, wil ik zorgen dat ze zich overal veilig kunnen voelen en wil ik de jeugd ook een uitlaatklep bieden in een veilige omgeving.”

Vechten staat bij Onyx Gym gelijk aan veiligheid. Ardy’s ervaring en professionaliteit zorgen daarvoor. Hij begon in 1986 met kickboksen, deed ervaring op met aikido en werd succesvol als boks- en kickbokstrainer. “Toen de coronacrisis kwam werd het moeilijk om training te geven”, zegt Ardy, “het kriebelde dus al lang om weer aan de slag te gaan. Ik kreeg de kans om een eigen school in Bergen op Zoom te beginnen, maar ik hoorde ook dat de behoefte in Hoogerheide groot was. Die kans kon ik niet laten liggen. Met Onyx Gym wil ik hier het beste uit mensen halen en iets doen aan het gevoel van onveiligheid dat in deze tijd bij veel mensen leeft. Door aan vechtsport te doen leer je jezelf kennen, leer je omgaan met onverwachte en soms bedreigende situaties en kun je met zelfvertrouwen de straat op. Dat betekent heel veel.”

Vooral voor de jeugd was de coronacrisis erg zwaar. Ardy merkt dat steeds meer kinderen en jongeren een uitlaatklep nodig hebben: “Kinderen zijn gefrustreerd, waardoor het soms thuis of op school misgaat. Door bij ons te boksen of kickboksen kunnen ze hun frustraties kwijt, maar ook hun verhaal. Door te luisteren kunnen wij ook ouders richting bieden, en waar nodig kunnen we ouders begeleiden naar hulp, of subsidies als sporten financieel een probleem vormt.”
Binnen Onyx Gym krijgt Ardy daarbij hulp van zijn vriendin Yvette Weijs en Jim Bogers, die beiden fungeren als luisterend oor en vertrouwenspersoon voor de jeugdige leden van Onyx Gym.

“In het verleden dreigde ik zelf de verkeerde kant op te gaan, en ik heb gezien hoe ik goed terecht ben gekomen doordat ik de juiste mensen om me heen had. Die rol wil ik nu voor anderen spelen”, zegt Jim Bogers. Yvette vindt het vervelend dat mensen zich soms onveilig voelen op straat en wil daarbij helpen: “Ik heb ervaring met relatiepsychologie en de begeleiding van jeugd, en weet hoe stoer het is als je aan jezelf durft te werken.”

Onyx Gym verzorgt niet alleen professionele boks- en kickbokstrainingen, maar maakt mensen ook wegwijs in zelfverdediging en helpt om de conditie te verbeteren. Vanaf 7 september wordt er elke dinsdag-, woensdag-, donderdag- en zaterdagochtend getraind. De trainingen vinden plaats in de sportzaal van MFC Kloosterhof in Hoogerheide, behalve op donderdagavond. Dan wordt er getraind in MFC De Kloek in Huijbergen. Wie wil kennismaken met Onyx Gym kan dat in de week van 17 september doen, in het kader van de NOC-sportweek kan iedereen dan gratis meekijken en -trainen. Op 16 oktober organiseren Ardy en zijn team bovendien een open dag met demonstraties.

Meer informatie op www.onyxgym.nl

Afbeelding