Marlies Jonkergouw is al tien jaar coördinator van SchuldHulpMaatje Brabantse Wal.
Marlies Jonkergouw is al tien jaar coördinator van SchuldHulpMaatje Brabantse Wal. Foto: Dennis van Loenhout

Schuldhulpmaatje zorgt dat het lukt

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - REGIO - “Samen lukt het”. Die zin is leidend voor de vrijwilligers van de stichting SchuldHulpMaatje. De stichting is een initiatief van drie christelijke kerken, maar is er voor iedereen die hulp nodig heeft bij financiële problemen. Religie speelt geen rol, de oplossing staat altijd centraal.

Toen de financiële crisis in 2008 uitbrak raakten steeds meer mensen in de problemen. De Bergse gereformeerde kerk Vrijgemaakt, de evangelische kerk De Schuilplaats en de evangelische kerk Open Deur in Steenbergen besloten niet werkloos toe te zien, maar mensen te gaan helpen. Het resultaat is Schuldhulpmaatje Brabantse Wal, waarvan Marlies Jonkergouw al ruim tien jaar coördinator is. In die tien jaar zag ze dat problemen vaak ontstaan doordat regels niet begrepen worden, doordat mensen hun eigen verantwoordelijkheid niet kennen of negeren, maar vooral doordat mensen hun inkomsten en uitgaven uit het oog verliezen. “Iedereen kan in financiële moeilijkheden komen en de gevolgen van financiële problemen kunnen groot zijn”, zegt Jonkergouw, “ik heb veel onmacht en wanhoop gezien. Maar ik heb ook gezien dat wij als Schulpmaatjes in alle gevallen een verschil kunnen maken. Er is altijd een uitweg, hoe groot de problemen ook zijn.”

Doel is helpen

Wie zich meldt bij Schuldhulpmaatje krijgt om te beginnen een intakegesprek met een coördinator, waarin de problemen in beeld worden gebracht. “Daarna word je gekoppeld aan een Schuldhulpmaatje”, zegt Marlies, “wij zijn vrijwilligers, dat maakt dat we allemaal tot op het bot gemotiveerd zijn om mensen te helpen. Veel van onze vrijwilligers hebben een achtergrond in de schuldhulpverlening, in de financiële wereld of bij de fiscus. We weten de weg in de regelgeving, we weten hoe we mensen kunnen helpen om die beter te begrijpen, en weten ook de weg naar toeslagen en subsidies. De hulp van SchuldHulpMaatje is bovendien kosteloos. Helpen is ons doel.”

Prachtig voorbeeld

Schulphulpmaatje Brabantse Wal is er voor alle mensen uit de regio, ongeacht woonplaats of geloofsovertuiging. “We werken samen met ISD Brabantse Wal, met WijZijn Traverse, Vraagwijzer en andere plaatselijke instanties”, zegt Marlies. “Waar nodig kunnen we doorverwijzen. Vaak is dat helemaal niet nodig. Het helpt al veel als we samen met mensen een budgetopstelling maken zodat er overzicht ontstaat. Vaak werkt dat al zo verhelderend dat mensen al een deel van hun problemen zelf kunnen oplossen en als dat niet lukt helpen we ze verder. Ik heb nog geen gevallen meegemaakt waarin we niet hebben kunnen helpen. Iemand die bij SchuldHulpMaatje aanklopte kwam ik jaren later weer tegen: toen had ze een leidinggevende functie bij een maatschappelijke instantie. Haar problemen, en onze hulp daarbij, hadden haar in de richting van een prachtige carrière en een prettig inkomen geduwd. Voor mij geldt zij nog steeds als voorbeeld van wat wij met SchuldHulpMaatje kunnen betekenen. Wij weten dat het samen altijd lukt.”

Meer informatie op www.schuldhulpmaatje.nl