Afbeelding

LPS over lerarentekort: nijpender maar geen zorgen

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Het lerarentekort komt steeds vaker in het nieuws. Zeker nu het Ministerie van Onderwijs miljarden uittrekt om de door corona opgelopen achterstanden op school weg te werken, breken scholen zich het hoofd over de vraag hoe ze aan genoeg goede krachten komen. Bij de Lowys Porquinstichting spelen die problemen nog niet. “Maar”, zegt HR-manager Louis van Loon, “ook voor ons wordt het nijpender.”

Met 29 reguliere basisscholen, 1 school voor speciaal onderwijs en 1 praktijkschool in het gebied tussen Dinteloord en Putte is de Lowys Porquinstichting een grote werkgever in de regionale onderwijswereld. In totaal werken er zo’n 650 mensen in de scholen van LPS. En hoewel de vaste formatieplekken nog goed gevuld zijn, maken de extra miljarden die de overheid uittrekt om de corona-achterstanden weg te werken het ook voor LPS moeilijk om aan voldoende krachten te komen. “Voor ons betekent dit dat we zo’n 5,1 miljoen euro extra ontvangen”, zegt Van Loon.

Extra

Drie jaar geleden ontvingen de scholen ook al extra geld, om de werkdruk van leerkrachten te verlichten. Bij de Lowys Porquinstichting leidde dat tot het aannemen van extra gymleerkrachten, onderwijsassistenten en klasondersteuners die de leerkrachten taken uit handen kunnen nemen. Nu er nog meer geld beschikbaar komt om de door corona opgelopen achterstanden weg te werken, denkt de Lowys Porquin goed na over een juiste besteding van die middelen. “Wij zien dat de opgelopen achterstanden niet zozeer in rekenen of taal, maar veel meer op het culturele en sociale vak voorkomen. De extra vacatures die bij ons ontstaan zullen vooral zijn voor muziek- of dansleerkrachten, wellicht extra gymleraren of extra assistenten. In goede mensen – ook zonder onderwijsachtergrond – zijn we altijd geïnteresseerd.”

Mogelijkheden

En hoewel er nog genoeg leerkrachten zijn om de klassen van de LPS-scholen te bevolken, vraagt Van Loon aan de collega-schooldirecteuren wel om hun formatie door een andere bril te gaan bekijken, bijvoorbeeld door groepsdoorbroken te gaan werken. “We blijven een aantrekkelijke werkgever met wat meer mogelijkheden, zeker als het om de ontwikkelingskansen van onze medewerkers gaat. Wel merken we dat het steeds lastiger wordt om vervangers te vinden, bijvoorbeeld voor collega’s die ziek zijn of met zwangerschapsverlof gaan”, zegt Van Loon. 

Situatie

“Daar merk je dat er een tekort is. Leraren hebben in deze tijd wat te kiezen, dus kiezen voor een rol als vervanger is niet meer vanzelfsprekend. Daar komt bij dat scholen allemaal in dezelfde vijver vissen. Daar zien we de situatie dus nijpender worden, maar voorlopig maken we ons nog geen hele grote zorgen.”