Afbeelding

Accijnstoerisme treft zaken in grensgemeenten

Algemeen

HOOGERHEIDE - REGIO - Enige tijd geleden heeft de NSO, brancheorganisatie voor tabaks- en gemakszaken, een brief gestuurd naar 77 gemeenten gelegen aan de grens met België en Duitsland. In de brief wordt een oproep gedaan richting deze grensgemeenten om zich hard te maken voor de ondernemers die geraakt worden door de accijnsverschillen tussen Nederland en haar buurlanden.

‘De impact van het coronavirus dreunt nog hard door in vrijwel alle lagen van de bevolking. Nu de besmettingen teruglopen, openen ondernemers hun deuren weer en kijken ze voorzichtig naar de toekomst. Met het teruglopen van het aantal besmettingen openen landen om ons heen ook weer de grenzen. Koepelorganisaties uit landen als België en Duitsland adverteren in Nederlandse media om de Nederlandse bevolking erop te wijzen dat bepaalde goederen, zoals brandstof, alcohol, tabak en drogisterijartikelen, door accijnsverschillen in hun land (veel) goedkoper zijn dan in Nederland. Sommige vervoersbedrijven spelen hierop in en organiseren geheel verzorgde uitjes naar onze buurlanden om tientallen euro’s te besparen op dagelijkse boodschappen. Tientallen euro’s die, gezien de zware periode die deels achter ons ligt, uiterst welkom zijn bij onze eigen ondernemers.’

Vanuit de gemeenten worden inwoners aangespoord om lokaal te kopen om zo de ondernemers uit de regio te steunen. Een mooi streven, maar het zet helaas weinig zoden aan de dijk; veel klanten trekken alsnog de grens over.

Ondernemingen zoals de Primera van de heer Elzakker hebben erg veel last van het accijnstoerisme en worden hierdoor in hun ondernemerschap geraakt. De Primera in Hoogerheide is meer dan alleen een winkel; men komt graag langs voor een kopje koffie, een praatje of voor een artikel dat niet overal verkrijgbaar is. De buurtfunctie die de Primera in Hoogerheide vervult is van belang voor veel, met name oudere, mensen in de regio.

Om die reden wil de NSO, samen met de heer Van Elzakker, de regio duidelijk maken wat voor impact de accijnsverschillen hebben op zijn ondernemerschap en roept de overheid op om een beweging te maken naar de harmonisatie van accijnzen tussen de verschillende landen in de Europese Unie. Team Hou ons in de Buurt zet zich hiervoor in.

In een open brief aan de colleges van Burgemeester & Wethouders in 77 Nederlandse gemeenten in de grensregio met België en Duitsland wordt gevraagd de tabaks- en gemakszaken, tankstations en slijterijen in hun gemeente te steunen door bij de Tweede Kamer en de Rijksoverheid aan te dringen om de Nederlandse accijnzen in de pas te laten lopen met die in Duitsland en België.