Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
<p>Conservator Marianne Muller, Denise Reynders, Jos van Arendonk en Gitta van Rooij-Peeters richtten de kantexpositie in.&nbsp;</p>

Conservator Marianne Muller, Denise Reynders, Jos van Arendonk en Gitta van Rooij-Peeters richtten de kantexpositie in. 

(Foto: Pascal Brugman)

Unieke collectie ‘Pareltjes in Mechelse kant’

HUIJBERGEN - In het Wilhelmieten museum in Huijbergen is een unieke tentoonstelling van Mechelse kant te bezichtigen. Sinds zaterdag 5 juni zijn de deuren van het museum in de weekenden open voor bezoekers. ‘Pareltjes in Mechelse kant’ is een kanttentoonstelling met werken van vier kantscholen. Drie ervan zijn gevestigd in België en één in Huijbergen.


Marian Muller, conservator Wilhelmieten museum, legt uit: “De tentoonstelling laat een brede selectie zien van ontwerpen van cursisten. Bij elk ontwerp hebben de cursisten zich verdiept in de geschiedenis van Mechelse kant. Nooit eerder zijn er zoveel Mechelse kanten bij elkaar tentoongesteld. Een deel daarvan komt uit privé collecties die nooit eerder openbaar zijn getoond. Naast de collectie worden kantmaterialen, boeken en 18e- en 19e-eeuwse kanten aangeboden. De gehele opbrengst van de verkoop gaat naar het museum.”

Een lange geschiedenis

Het unieke van deze tentoonstelling is de hoge kwaliteit van de Mechelse kanten in combinatie met de collectie van het Wilhelmieten museum. “Een voorbeeld hiervan is een ivoren corpus uit de eerste helft van de 17e eeuw en een moderne versie in Mechelse siergronden en glas. Ook een ciborie uit de 19e eeuw waarop de vier evangelisten te zien zijn. Deze evangelisten worden afgebeeld met hun symbolen als leeuw, os, de mens en de adelaar. Deze symbolen zijn uitgewerkt in kant. Verder zijn de vitrines ingericht naar thema’s waarin gewerkt is. Zo zien we het thema bloemen en symbolen, Art Deco en vlakornamenten, siergronden, doop en religie en War Lace. Een prachtig Mechels kantwerk in dit thema is in bruikleen van het Kantcentrum in Brugge”, aldus Marian Muller.

Openingstijden en meer informatie

De tentoonstelling is vanaf juni tot en met september te bezichtigen. Er is geen horecagelegenheid binnen het museum maar restaurants Fleurian en De Kroon zijn op wandelafstand. De entree bedraagt 3 euro per persoon, pinnen is niet mogelijk.

Het boek Pareltjes in Mechelse kant met prachtige foto’s en illustraties is tevens in het museum verkrijgbaar voor 24 euro. Kijk voor meer informatie en de actuele openingstijden op: www.wilhelmietenmuseum.nl

Meer berichten