Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Paul Schut en Betsy de Kock op een leeg Landgoed De Beek.
Paul Schut en Betsy de Kock op een leeg Landgoed De Beek. (Foto: Dennis van Loenhout)

Oranje is niet verslagen

HALSTEREN / LEPELSTRAAT – Ze zijn misschien een beetje “down”, maar alles behalve “out”. De oranjecomités van Halsteren en Lepelstraat balen van het feit dat Koningsdag voor het tweede jaar op rij niet – of nauwelijks – doorgang kon vinden, maar verheugen zich op een toekomst waarin Oranje feller straalt dan ooit.


“Thuiszitten met Koningsdag, dat went niet. Ik vind er geen klap aan”, zegt voorzitter Paul Schut van de Halsterse Oranjevereniging. “Ik sta veel liever om 4.30 uur op straat om met een team van mensen met kleine oogjes en een dampende bak koffie de bebording voor de vrijmarkt in orde te maken. Dat mis ik, nu al voor het tweede jaar.” Schuts “collega” Betsy de Kock, voorzitter van de Oranjevereniging van Lepelstraat, heeft die ervaring zelfs nog nooit gehad. Ze trad aan in 2020, om een gezonde Oranjevereniging voort te zetten. “Mijn eerste uitdaging was helaas de coronacrisis”, zegt ze.

Een gesprek met de twee voorzitters gaat over de teleurstelling van een tweede jaar waarin de coronacrisis roet in het eten gooit, maar vooral over creativiteit en vooruit kijken. “Allebei hebben we ons zorgen gemaakt over vrijwilligers die zouden afhaken”, zegt De Kock, “terwijl je die doeners juist keihard nodig hebt, zij maken de Koningsdagviering. Gelukkig hebben we allebei gezien dat die angst onterecht is: onze vrijwilligers staan klaar zodra we ze nodig hebben, en ze denken altijd mee.”

Samen hebben de vrijwilligers van de Oranjeverenigingen een massa oud-gedecoreerden bezocht, zetten ze een route uit voor kinderen op versierde fietsen, zorgen ze dat de dodenherdenking online te bekijken is en kijken ze uit naar volgend jaar. Schut: “Veel mensen vroegen waarom we bijvoorbeeld de voortuinverkoop niet actief gepromoot hebben. Dat mogen we niet, want dan wordt het een evenement. Wij kunnen nu even niets anders dan kleine, individuele acties.” Hoe klein ook, die individuele acties zijn de moeite waard, zegt Schut: "Ik sprak een oud-gedecoreerde dame van 92, die al een jaar nauwelijks mensen had gezien. Ze was dolblij dat we langskwamen en zei dat ze speciaal voor ons een oranje jurk aan zou doen. Ik kreeg een brok in mijn keel toen ze dat zei.” De Kock benadrukt dat ze weet dat niet alleen de Oranjeverenigingen, maar alle inwoners van Halsteren en Lepelstraat de koningsdagviering missen. "Pas als je iets moet missen ga je het echt waarderen”, zegt ze, "maar wees gerust: deze mooie traditie komt terug, en mooier dan ooit. Dat beloven we!”

Meer berichten