Voorzitter Ferry de Weert
Voorzitter Ferry de Weert Foto: Dennis van Loenhout

Asperges maken er een feest van

Algemeen

OSSENDRECHT – Nergens worden nog feesten georganiseerd, maar toch is het feest, over de hele Brabantse Wal. Daar zorgen de Brabantse Wal Asperges wel voor. Voorzitter Ferry de Weert verklapt dat de telers grootse plannen hebben, zodat het aspergefeest groter, en vooral smakelijker wordt dan ooit.

Ondanks de maar moeizaam intredende lente, en de sneeuw die nog maar een paar dagen geleden viel, zijn de eerste Brabantse Wal Asperges gestoken. De officiële eerste steek vindt plaats op vrijdag 23 april in Ossendrecht en wordt uitgevoerd door Ferry de Weert, Dennis van Tilborg van de Stichting ProefMei en restauranthouders Rob Leenaerts van restaurant Jagersrust in Ossendrecht, René Vermeulen van ’t Spuihuis in Bergen op Zoom en Mark van Loon van de Steenbergse Brasserie Puur. Hoewel er geen publiek bij aanwezig kan zijn is De Weert trots op de bijzonder eerste steek. “De Brabantse Wal Asperge verdient een bijzonder moment”, zegt hij.

Zuiderburen

In coronajaar 2020 zagen de telers van de Brabantse Wal Asperge het aantal klanten rap stijgen. In de Brabantse Wal Asperges vonden mensen een manier om, ondanks de lockdown, thuis uit eten te gaan, en mooie gerechten te maken met het beste streekproduct dat de regio te bieden heeft. Ferry de Weert: "Dit jaar willen we het meer dan ooit gemakkelijk maken om Brabantse Wal Asperges op tafel te krijgen. Zoals elk jaar staan de telers klaar om consumenten rechtstreeks te helpen, maar ze gaan hun asperges bovendien op veel meer plekken aanbieden. Denk aan de beroemde drive-thru, maar ook aan boerderijautomaten en pick-up points over de Belgische grens. Op 17 april hebben we bovendien onze nieuwe foodtruck, 'Het Aspergehuys' geopend, op het Willy Vandersteenplein in Heide. Die foodtruck gaat ons helpen om onze asperges nog toegankelijker te maken, ook voor onze zuiderburen die ze vorig jaar door de grenssluiting hebben moeten missen.”

Fietsroute

In de persoon van Michelle van Tiggelen heeft de telersvereniging sinds kort een kersvers bestuurslid erbij. “Ze is jong en ambitieus, en ze zit vol met enthousiaste ideeën. Dat is precies wat we nodig hebben!”, zegt De Weert. Michelle heeft meteen haar stempel weten te drukken op het aspergeseizoen van 2021. “Michelle bedacht de fietsroute “Hap en Trap op de Brabantse Wal”, vertelt De Weert, “dat is een fietstocht die we, als het coronaproof kan en de gemeentes er toestemming voor geven, willen organiseren in het Moederdagweekend van zaterdag 9 en zondag 10 mei. De tocht komt langs allerlei mooie hotspots aan de noord- en zuidkant van de Brabantse Wal, én langs verschillende van onze telers. Daar kunnen de fietsers lekkernijen proeven én meenemen, want een gezonde fietstocht kun je niet beter afsluiten dan met een aspergegerecht! We begrijpen dat de coronatijd voor iedereen moeilijk is, het minste dat wij kunnen doen is proberen er toch nog een feestje van te maken. We zijn er van overtuigd dat dat – binnen de geldende regels – gaat lukken.”