Afbeelding

Vragen GroenLinks aan het college over rol kernenergie

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Vanuit de raadsfractie van GroenLinks zijn aan het college van burgemeester en wethouders van gemeente Bergen op Zoom vragen gesteld over het feit dat de provincie kernenergie als oplossing ziet voor de aanpak van de klimaatcrisis.

Raadsleden Peter van den Ouden en Selin Karar: "Wij maken ons grote zorgen over kernenergie: onze veiligheid is in het geding, er komt nog meer radioactief afval, wij zadelen de generaties die na ons komen met dit onoplosbaar en gevaarlijk probleem op. Daarbij komt dat duurzame aanpak van de klimaatcrisis in gevaar komt."

GroenLinks heeft met verbazing de conclusies gelezen die de provincie trekt uit het onderzoek: "De rol van kernenergie in de energietransitie van Noord-Brabant’, uitgevoerd door TNO. Hieruit blijkt wederom hoe ver de provincie tegenwoordig van de realiteit af staat en geen noodzaak ziet om nu actie te ondernemen.

We hebben als gemeenteraad onze RES vastgesteld waarin kernenergie geen optie is. Tegelijkertijd komt de provincie nu met een conclusie dat kernenergie noodzakelijk is. Dit staat haaks op onze RES en die van andere regio’s in de provincie. Daarom ziet GroenLinks zich genoodzaakt om nu raadsvragen te stellen.

Wat GroenLinks betreft maken we nogmaals duidelijk dat een kerncentrale geen optie is om de klimaatcrisis te bestrijden. Concluderend: de doorlooptijd voordat er een kernreactor staat is te lang, de kosten zijn te hoog én we komen te zitten met kernafval waar we nooit meer vanaf komen. Daarbij brengt een kernreactor een heleboel risico’s met zich mee die ook zonder natuurgeweld kunnen ontstaan. Denk daarbij aan de haarscheurtjes in kernreactoren van Doel (waar Bergen op Zoom zich grote zorgen om maakt) en Tihange. Kortom, kernenergie is geen oplossing voor het echte probleem: de absolute noodzaak om op korte termijn tot een forse reductie van CO2 uitstoot te komen.

We hebben daarom de volgende raadsvragen aan het college: - Wat vindt het college ervan dat geen enkele RES kernenergie meeneemt en dat vervolgens de provincie dit als optie formuleert? Worden de participatieve processen in de regio wel serieus genomen? - Hoe kijkt het college aan tegen een kerncentrale, na het lezen van het onderzoek en de conclusies van de provincie? - Kan het college uitsluiten dat er op het grondgebied van de gemeente Bergen op Zoom een kerncentrale komt? Is het college bereid om een duidelijk statement te maken, waarin zij aangeeft dat er in onze gemeente én regio geen ruimte is voor een kerncentrale? - Is het college bereid om de provincie op te roepen om te stoppen met energie en investeringen te steken in de heilloze keuze voor kernenergie? Waarbij de provincie ook gevraagd wordt om actiever te participeren en te investeren in echte duurzame energieoplossingen."

Namens de fractie GroenLinks, Selin Karar, Peter van den Ouden.