Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Brabantse klankkast over taal en thuis

REGIO - Is dè naa nie te zòt?! Dagelijks verhuizen er ouderen zonder al te veel aandacht naar een zorgcentrum, maar de Brabantse Miet staat met haar nieuwe woonstek volop in de spotlights. Vanaf 1 april (en dat is géén grap) heeft Miet een speciaal ingerichte kamer in het Tilburgse behandelcentrum De Hazelaar van ouderenzorgorganisatie De Wever. Daar stap je in 'n levensgrote Brabantse klankkast, over taal en thuis.


Halloo, Miet hier. Ik zèè verhèùsd nòr Tilburg. Jè, et moes wèl. Tis den aawer war. En nuuw kaomer, nuuw buure, verpleegsterkes en verpleegers, mènnezjers: ik krèègzer ammel bè. Den omwaas hoevek zèllef niemer te doen. Èèrepel schèlle ok nie. Dès fèèn, want daor hak tòch aatij al enen heekel oan. Mar tòch… en nuuw tèùs maoke: hoe doede dè?

Miet is verhuisd, ze moest wel. Een nieuwe kamer, nieuwe buren, verzorgenden, keukenpersoneel, managers: ze kreeg ze er allemaal bij. Haar eigen aardappels hoeft ze niet meer te schillen en ook de afwas wordt gedaan. Daar had ze altijd al een hekel aan, maar toch. Een nieuw thuis maken, hoe doe je dat?

Miet is niet zomaar een dame op leeftijd. In dit fictieve personage herbergen waargebeurde verhalen van senioren. Én de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek van sociaal cultureel antropologe Jolien Makkinga. Samen met Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips onderzocht Jolien hoe dialect van invloed is op het gevoel van welzijn bij ouderen in een zorgcentrum. Jolien sprak voor dit onderzoek met de bewoners van een ouderenzorgcentrum. Kan het spreken van de thuistaal, het gevoel van autonomie beïnvloeden? Stichting Laudio heeft in het Tilburgse behandelcentrum De Hazelaar een speciale plek ingericht om dat zelf te ervaren. In het najaar is waarschijnlijk iedereen welkom in het Roosendaals Museum Tongerlohuys als Miet daar logeert met haar klankkast. Naast de klankkast heeft Miet ook een podcast die voor iedereen nu online te beluisteren is. Meer weten?
www.stichtinglaudio.nl/miet

Meer berichten