Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Jamie Hulleman en ervaringsdeskundige Angela van Dongen.
Jamie Hulleman en ervaringsdeskundige Angela van Dongen. (Foto: Dennis van Loenhout)

Halsterse Herstelacademie

HALSTEREN – GGZ WNB heeft een eigen “herstelacademie”: HerstelXL. Daar wordt met hulp van ervaringsdeskundigen gewerkt aan ontwikkeling, op weg naar herstel.


De geschiedenis van GGZ WNB, op het mooie landgoed Vrederust, gaat al 110 jaar terug, maar het hoofdstuk “HerstelXL” begon pas enkele weken geleden, om precies te zijn op 15 maart. In de komende maanden moet HerstelXL uitgroeien tot een plek waar mensen elkaar treffen, voor een praatje, voor steun, troost, gewoon herkenning, lotgenotencontact of zelfhulpgroepen. HerstelXL is er voor cliënten van GGZ WNB, voor mensen die op de wachtlijst staan, maar ook voor mensen die níet bij GGZ WNB in behandeling zijn. “We zijn er voor iedereen die ons nodig heeft”, zegt kwartiermaker Jamie Hulleman.

Verschil

Ervaringsdeskundigen zoals Angela van Dongen spelen een belangrijke rol binnen Herstel XL. “In mijn werk heb ik vaak gezien wat ervaringsdeskundigen teweeg kunnen brengen”, zegt Jamie Hulleman, “voor een cliënt kan een opname uitzichtloos voelen, naast de inzet van hulpverleners kan juist een ervaringsdeskundige in zo’n geval het verschil maken.”

Overbrengen

Angela vertelt hoe dat voor haar ging: “Zelf ben ik hersteld van een eetstoornis, die ook gepaard ging met dwang, angsten en depressie. Als cliënt merkte ik dat mijn ziektebeeld centraal stond, en dat er nauwelijks nazorg was. Ik kwam in contact met een maatschappelijk werkster, die ervaringsdeskundige bleek. Zij begreep me, soms met maar één woord. Bovendien was ze getrouwd, had ze kinderen en een mooie carrière, dingen die ik ook wilde maar waarvan ik geen idee had hoe ik ze kon bereiken. Zien dat het haar gelukt was deed een wereld voor me opengaan, en deed me beseffen dat ik niet de enige was. Dat gevoel was heel belangrijk, en in HerstelXL wil ik dat op anderen overbrengen.”

Contact

Juist in de coronacrisis zijn er meer mensen die niet lekker in hun vel zitten. Binnenkort kunnen die mensen terecht bij HerstelXL op Landgoed Vrederust.

Wie voor die tijd behoefte heeft aan een luisterend oor, kan altijd telefonisch contact opnemen: 0164 – 287111.

Meer berichten