Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
<p>Hoefsmid Jurgen Tange.</p>

Hoefsmid Jurgen Tange.

Hoefsmid Jurgen Tange

WOENSDRECHT - Jurgen Tange is niet alleen hoefsmid maar heeft te maken met verschillende takken van de sport. "Ieder paard heeft zijn eigen soort beslag, verschillende standen, gangen en problemen die opgelost moeten worden."


Luisteren naar klanten is in deze tijd belangrijker geworden. "Hun specifieke wensen, bijvoorbeeld waar ze in de training op vastlopen. De paardensport is veelzijdig en professioneler geworden. Graag help ik mijn klanten hun doel te bereiken."

Als hoefsmid begin je bij het oordelen over de stand, gangen en kwaliteit van de hoeven. Om dit te kunnen beoordelen maakt Jurgen gebruik van Werkman Black, dit is een digitale tool die de hoefsmid feedback geeft over de gang van het paard. De tool maakt gebruik van sensoren aan de hoef en die geeft de gegevens door via een app op je telefoon. Op basis van deze gegevens kan hij zien hoe een paard zijn voet afwikkelt tijdens het stappen en draven. Als deze metingen gedaan zijn gaat Jurgen het paard bekappen. Bij het bekappen zorgt hij ervoor dat de hoeven van het paard weer in balans zijn, dat de hoeven er uiteraard weer netjes uitzien en controleert hij op mogelijke gebreken. Als de voeten bekapt zijn en het paard op ijzers moet, warmt Jurgen Tange de juiste maat en type ijzer op in een oven, en smeedt het hete ijzer op maat naar de voet toe. Als de ijzers afgekoeld en helemaal op maat zijn dan nagelt hij deze eronder. Hierna volgt de afwerkprocedure van het afknippen van de nagels die aan de bovenzijde van de hoefwand eruit komen. "De afgeknipte nieten duwen we met een speciale tang naar beneden en er gaat een rasp overheen, zodat er geen scherpe uitsteeksels meer aanzitten en dan is de voet keurig beslagen."

Meer berichten