Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
<p>Bestrijding eikenprocessierups.</p>

Bestrijding eikenprocessierups.

(Foto: Bep Tielemans)

Bestrijding eikenprocessierups

GEMEENTE WOENSDRECHT - Gemeente Woensdrecht gaat net als voorgaande jaren maatregelen nemen om de overlast van de eikenprocessierups terug te dringen. Op korte termijn start de preventieve behandeling van zo’n 3500 eikenbomen.


Wanneer bestrijden?

De gemeente Woensdrecht kiest voor preventieve bestrijding om de overlast van de eikenprocessierups terug te dringen. Dit wil zeggen dat, wanneer de bladontwikkeling van de eikenboom in volle gang is én de rupsen net uit het ei zijn gekomen, er gespoten wordt met een biologisch bacteriepreparaat. De start van de bestrijding is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het weer. Het valt in ieder geval in de periode vanaf de laatste twee weken van de maand april, tot en met de hele maand mei.

De bestrijding wordt door een gespecialiseerd bedrijf gedaan, dat in enkele weken tijd grote aantallen eikenbomen in Nederland moet behandelen. Zij werken dan ook met een strakke planning, waarbij dag en nacht gewerkt wordt. In de nachtelijke uren richt men zich met name op bomen in het buitengebied, maar het is niet uit te sluiten dat er enige licht- of geluidsoverlast in de woonwijken zal zijn. Dit is echter van korte duur en de gemeente vraagt dan ook om begrip als deze situatie zich voordoet.

Waar bestrijden?

In totaal worden zo’n 3500 eikenbomen preventief behandeld. Extra aandacht krijgen bomen langs doorgaande fietspaden en locaties waar in het verleden veel last is geweest van de eikenprocessierups.

Waarmee bestrijden?

Er wordt met een biologisch bacterie preparaat (Xentari WG) gespoten, waardoor alleen de rupsen worden gedood. Daarbij is vooraf gekeken of er beschermde vlindersoorten aanwezig zijn, als dit het geval is zal geen bespuiting op die plek plaatsvinden. Het bacteriepreparaat is veilig voor mens en dier maar gezien het irriterende karakter van het middel wordt aangeraden zich niet in de nevel te begeven en dieren niet onder te bespuiten bomen te laten grazen tijdens de spuitwerkzaamheden. Naast het preventief behandelen van de eikenbomen wordt ook de aanwezigheid van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups gestimuleerd, bijvoorbeeld door bermen insectvriendelijk te maaien of bloemenmengsels in te zaaien. U kunt uw eigen tuin ook insectvriendelijk inrichten of bijvoorbeeld vogelnestkastjes ophangen. Daarnaast wordt bij de aanplant van nieuwe bomen voor diversiteit gezorgd, zodat een plaag minder makkelijk kan ontstaan dan wanneer er van één soort boom heel veel bij elkaar staan.

Meer berichten