Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Weer genieten van asperges...

1980: Retro Asperges


Op een frisse lentemorgen asperges halen. Op een feloranje terugtrapfiets met een grote boodschappentas aan het stuur, wapperend in de wind, want leeg.

Fiets in het gras, doorlopen naar de schuur, waar de oogst van die ochtend al in een grote bak met water staat te koelen. “Hey meiske, tas vol vandaag?” Natuurlijk, bedacht ik, als fietsen niet meer gaat dan loop ik gewoon terug. Ik hou de tas open en de beste man schept met zijn immens grote handen mijn tas vol. Zand, water, een onkruidje, dikke, dunne, kromme, kopjes en onderstukken, alles door elkaar minstens 6 kilogram wit genot. Afrekenen, 5 gulden of 10, dat weet ik niet meer.

Thuis aangekomen kan het feest beginnen, kranten op tafel, de tas op zijn kop en sorteren maar. Eerst de mooiste, die zijn voor zondag en gaan gewikkeld in natte theedoek de koelkast in tot ze zondagochtend geschild worden. Dan de 2e mooiste, die gaan geschild in stukjes, voor een doordeweekse dag en de minst mooie schillen en snijden voor een paar dagen soep en alvast een bakje in de vriezer voor je weet maar nooit..

2021: Moderne Asperges

Gewassen, recht gesneden op de juiste lengte, gesorteerd in meer dan 10 keuzes. Eventueel geschild of soepklaar gesneden, de presentatie is volledig gemoderniseerd. Maar hopelijk is het genieten van deze seizoengroente hetzelfde gebleven. Fijn voorjaar!

Meer berichten