Afbeelding

Genomineerden Beste idee van Groenhuysen 2021

Algemeen

REGIO - Innovatie leeft niet alleen bij de medewerkers van Groenhuysen Dat was duidelijk te zien tijdens het eerste deel van de zoektocht naar het beste idee van Groenhuysen. Er kwamen maar liefst 24 ideeën binnen. Ook familieleden, mantelzorgers en mensen die geen link hebben met Groenhuysen gaven hun idee vleugels en reizen met Groenhuysen mee naar het beste idee van 2021.

"In eerste instantie was het de bedoeling om drie ideeën te nomineren", vertelt Marcella Takx, lid van het innovatieteam. "Maar uiteindelijk was het te moeilijk om er nog één af te laten vallen. Daarom gaan we het tweede deel van onze zoektocht in met vier nominaties." Het is nu aan stemmers én een vakjury om te kiezen welk idee er in 2021 met de prijs vandoor gaat. Het gaat om de volgende genomineerde ideeën:

Het rollende speelbord. Voor mensen met dementie of een handicap is het heel moeilijk om, in de huidige tijd, tijdens een spel anderhalve meter afstand te houden. Daarom bedachten Ida Verbiest en Marga Koster van het Odensehuis het rollende speelbord. "Op een meubelpaneel van 50 bij 80 centimeter schroefde een vrijwilliger vier wieltjes waardoor het bord over de tafel kan rollen en deze niet beschadigt. Als een speler zijn zet doet, rolt zij het bord weer terug naar de andere speler. Zo kunnen bezoekers hun favoriete spel blijven spelen met alle geldende regels."

Samenzijn. Op Heerma State wonen jonge mensen met dementie. Zij zijn niet meer in staat thuis te wonen, maar staan vaak samen met hun partner nog midden in de samenleving. Het is voor deze stellen moeilijk om samen de nacht door te brengen, omdat thuis logeren geen optie meer is en de kamer niet zijn ingericht voor dit soort intimiteit. Anne-marie Pullens vond dat dit anders kan. "We kunnen bijvoorbeeld een chalet plaatsen op het terrein van de locatie waar het stel een nacht kan verblijven met behoud van privacy, alle comfort van sanitair en kookgelegenheid en toch goede zorg in nabijheid."

Regie Tablet. Het viel Emmy Lambregts en Ellen van Ommeren op dat klanten niet altijd inzicht hebben in hun eigen revalidatieproces. "Alle dossiers zijn tegenwoordig digitaal. Maar de klant kan deze niet tot nauwelijks inzien. We willen de klanten de eigen regie teruggeven door ze te voorzien van een tablet waarop zij de informatie over hun eigen revalidatie kunnen inzien. Verder willen we de tablet nog uitbreiden met oefeningen vanuit de fysiotherapeut, actuele revalidatiegids, toegang tot de domotica op de kamer en de mogelijkheid bieden om video te bellen."

Podcast. De maatregelen rondom het coronavirus zorgde voor veel inspiratie bij de dames van het Odensehuis, want ook dit idee kwam uit de koker van Ida en Marga. "In deze tijd vinden mensen het lastig om de deur uit te gaan. Mensen vereenzamen en blijven met hun vragen en onbegrip achter. Daarom willen wij een serie podcasts maken met interviews van naasten en professionals over verschillende onderwerpen rondom dementie. We werken hierbij graag samen met bijvoorbeeld Alzheimer Café, Het Huis van Morgen of het dementienetwerk."