Wethouder Thijs van Kessel (links) reikt de prijs uit aan Roel Soffers (foto F. v.d. Bogaard).
Wethouder Thijs van Kessel (links) reikt de prijs uit aan Roel Soffers (foto F. v.d. Bogaard). Foto: Frans van den Bogaard.

Roel Soffers wint Willem Ivenprijs

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - 'Ge mot 's 'n keer meedoen', zei Brigit Bakx tegen stadgenoot Roel Soffers. Brigit heeft al vaak en met veel succes een verhaal ingestuurd voor het jaarlijkse Brabants boekske. Omdat ze weet dat Roel ook over het nodige schrijftalent beschikt, en over kennis van het Berregs dialect, vond ze dat hij ook eens in de pen moest klimmen. Roel zal er zeker geen spijt van hebben dat hij zich heeft laten overhalen. Hij mocht op maandag 15 februari in het gemeentehuis van Oss de prestigieuze Willem Ivenprijs in ontvangst komen nemen. Dat is de prijs voor het mooiste dialectverhaal of -gedicht uit het Brabants boekske van dit jaar.

Al zestien jaar verschijnt in de provincie Noord-Brabant het Brabants boekske. Aan de hand van een voorgeschreven thema worden de Brabantse dialectschrijvers en -dichters uitgenodigd om een verhaal van maximaal achthonderd woorden of een gedicht van maximaal een A4-tje te schrijven in hun eigen dialect. Traditioneel wordt dit boekwerkje omstreeks 1 maart gepresenteerd in het gemeenschapshuis in Lith, het beroemde dorp aan de rivier. Toen elf jaar geleden dit dorp 'fuseerde' met de gemeente Oss, vond het gemeentebestuur, destijds onder aanvoering van burgemeester Herman Klitsie, het Brabants boekske een dermate belangrijke cultuuruiting, dat werd besloten jaarlijks de Willem Ivenprijs beschikbaar te stellen voor het mooiste verhaal of gedicht in het boek. Willem Iven, de onvergetelijke schrijver/dichter/troubadour van het Peelland, had als zijn favoriete dier de haan. Daarom kreeg de lokale, maar internationaal vermaarde kunstenares Jenny Derksen de opdracht een kleurrijk beeld van een haan te vervaardigen. Deze haan wordt sindsdien jaarlijks door de gemeente Oss geschonken aan de winnaar Willem Ivenprijs.

Dilemma

Dit jaar was het thema: het dilemma, de tweestrijd, de moeilijke keuze. Zo'n vijftig gedreven dialectschrijvers en -dichters voelden zich door dit thema voldoende gemotiveerd om weer een bijdrage aan het boek te produceren. Het Brabants boekske is dan ook opnieuw een fraai boekwerkje geworden, niet in het minst door de vijftien toepasselijke tekeningen van Iris Bongers en de fraaie vormgeving door Rinie Meijer. Onder al die inzenders de debutant Roel Soffers uit Bergen op Zoom. Hij zag zich, als fervent Vastenavendvierder, negen jaar geleden voor een duivels dilemma geplaatst. Zijn vrouw was op de elfde van de elfde uitgerekend van haar eerste kind en wat moest hij nu doen: thuisblijven of naar de Geit van Mie d'n Os?

'Debuteren en meteen de eerste plaats opeisen, is weinigen gegeven', aldus de onafhankelijke jury. 'Soffers voert in het dialect van Bergen op Zoom een dilemma op (naar het elf-elf bal of bij de geboorte van je kind zijn?) waarvan je in eerste instantie denkt dat die keuze niet zo moeilijk is. Totdat je door deze carnavalvierder pur sang met ronkend en overweldigend proza zijn verhaal in wordt getrokken. Met wervelende zinnen lukt het hem zelfs de meest fervente niet-carnavalvierder aan het twijfelen te brengen.' Om te eindigen met: 'Hopelijk blijft het niet bij dit debuut.'

Berrege boven

Bij dit mooie succes voor Bergen op Zoom is het echter niet gebleven. De (gedeelde) tweede prijs gaat naar Cor Swanenberg uit Berlicum (die samen met Hoogerheidenaar Jan Luysterburg de redacteur is van het Brabants boekske) en Brigit Bakx-Hermans uit Bergen op Zoom. Inderdaad, dezelfde die Roel zo heeft aangemoedigd om ook eens mee te doen. Over haar zegt de jury: 'Birgit Bakx laat met het verhaal Plankekoorts haar innerlijke tweestrijd en die met haar vader tot uiting komen in een schurende dialoog met haar zus. Volgt ze het advies van haar vader of volgt ze haar hart en kiest ze voor de liefde? Bakx laat je tot de laatste alinea in spanning voor het verrassende antwoord.'' En daarmee is de koek nog steeds niet helemaal op, want Frans Nefs, die schrijft in het dialect van Halsteren maar al ruim vijftig jaar in 'de stad' woont, krijgt van de jury het predicaat 'zeer verdienstelijk'. Frans won in 2017 al eens de Willem Ivenprijs en in 2018 werd hij tweede. De vierde inzender uit Bergen op Zoom, Paul Asselbergs, viel weliswaar niet in de prijzen, maar hij won dan weer de schrijfwedstrijd van 't Gròòt Berregs Diktee. Wie durft nu nog te beweren dat er in Bergen op Zoom geen schrijftalent is!

Wie van al dit moois wil genieten kan vanaf 1 maart voor het Brabants boekske 2021 met de titel 'Wel of Nie? Ge wit 't nie' terecht in de boekhandel. U betaalt hiervoor € 14,95.