Het toenemend aantal mensen moet een beroep doen op het UWV.
Het toenemend aantal mensen moet een beroep doen op het UWV. Foto: UWV

Fors meer WW-uitkeringen Woensdrecht

Algemeen

ZUIDWESTHOEK – Volgens het UWV is het aantal WW-uitkeringen in de provincie Noord Brabant dit jaar met 16% gestegen. Dat is iets minder dan de stijging op landelijk niveau, die 21% bedroeg. In de gemeente Bergen op Zoom bleef de stijging in het aantal WW-uitkeringen beperkt tot 16%, maar Woensdrecht steeg fors, daar nam het aantal WW-uitkeringen met maar liefst 39% toe.

In het aantal WW-uitkeringen dat het UWV over 2020 uitkeerde is de invloed van het coronavirus duidelijk zichtbaar. In de drie Brabantse Wal-gemeenten nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen in april dan ook sterk toe. De stijging in Bergen op Zoom was vergelijkbaar met die in de rest van Nederland, in Woensdrecht lag de piek iets hoger.
Over het hele jaar genomen steeg het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Woensdrecht fors: in november 2019 waren er 232 mensen met een WW-uitkering, en een jaar later was dat aantal gestegen naar 322, een stijging van 39%. In de gemeente Bergen op Zoom bleef de stijging beperkt tot 16%, met 1188 WW-uitkeringen in november 2020, tegenover de 1028 van een jaar eerder. Het totaal aantal WW-uitkeringen in Nederland lag in november 2020 op 276.369.

Sluiting

Het UWV signaleert een extra stijging van het aantal uitkeringen in de gemeente Woensdrecht in oktober. Volgens een woordvoerder is die toe te schrijven aan de sluiting van Polytec Putte.

Opleidingen

Provinciebreed vielen vooral in de sector transport en logistiek grote klappen. Het UWV constateert dat het aantal WW-uitkeringen in die sector tussen februari en mei met maar liefst 38% toenam. Daar staat tegenover dat er zich vanaf die tijd ook weer een stabilisatie en zelfs een daling inzette. Die kon echter niet voorkomen dat het aantal WW-uitkeringen in de transport en logistiek in november nog altijd 27% hoger lag dan een jaar eerder. Toch spreekt het UWV van veel kansen in de sector, onder andere voor vrachtwagenchauffeurs, transportplanners en magazijnchefs. Met Curio en logistiek opleider Evofenedex zet het UWV een gezamenlijk opleidingstraject op voor declaranten, een andere beroepsgroep in de logistiek waar grote vraag naar is.