Afbeelding

Duurzaam lokaal betrokken

Algemeen

HALSTEREN – Als je als ondernemer dertig jaar lang betrokken bent bij het wel en wee van je dorp, dan raak je die betrokkenheid niet zomaar kwijt. Als de ondernemer verdwijnt uit het dorp, verdwijnt dat dorp niet zomaar uit de ondernemer. Vraag maar aan Arjan Molenaar: twee jaar nadat hij de deuren van “zijn” Marskramer sloot is hij nog steeds betrokken bij Halsteren en haar middenstand.

Hoewel Arjan Molenaar (69) en zijn echtgenote Jacqueline (66) de beslissing om te stoppen met hun Marskramer weloverwogen namen, heeft Arjan nog drie jaar te gaan in zijn laatste termijn als penningmeester van WinkelHart Halsteren. Dat doet hij met de nuchterheid die hem kenmerkte als ondernemer, en die laat zich er zelfs door een coronavirus niet onder krijgen.
“Begin dit jaar was iedereen bijzonder huiverig, dat zeker. En terecht, want sommige collega’s moesten zelfs volledig dicht. Maar gelukkig is het daarna goed gegaan. Omgaan met wat er in de wereld gebeurt, dat hoort bij ondernemen. Elke generatie heeft z’n lastige momenten, waarin het aankomt op vindingrijkheid. Bij ons waren dat de hoge rentes van leningen, en de problemen om personeel te vinden in een samenleving met een lage werkloosheid. Zoiets extreems als de coronacrisis hebben wij gelukkig nooit meegemaakt, maar ook nu zie je ondernemers de schouders eronder zetten, creatief zijn en positieve ontwikkelingen brengen.”

Zelfstandige

Vanaf de zijlijn bekijkt hij het met plezier, maar missen doet Arjan Molenaar het ondernemerschap allerminst. “Nee, het is genoeg geweest. Ik heb bijna 50 jaar in de detailhandel gewerkt, waarvan 30 jaar als zelfstandige. Dat heb ik met veel plezier gedaan, maar er is ook enorm veel tijd in gekropen. Ik spreek ook voor mijn vrouw als ik zeg: wij hebben onze bijdrage geleverd!”

Die conclusie leidde ertoe dat Arjan en Jacqueline Molenaar – met de wetenschap dat ze geen opvolger zouden vinden – hun winkelpand in de Dorpsstraat besloten te verkopen. Aanvankelijk kwam het via een plaatselijke makelaar in de stille verkoop, maar toen de gewenste koper zich niet snel genoeg meldde hing het echtpaar Molenaar het nieuws aan de grote klok.
“Het kostte ons ongeveer vijf jaar om tot dat punt te komen. Het is niet makkelijk om te besluiten om je zaak te verkopen. Aanvankelijk waren er vooral mensen die het pand wilden huren, maar daar wilden wij niet aan beginnen. Als we de deur van Markskramer zouden sluiten moest het ook echt klaar zijn. Gelukkig kwam het goed, en kocht een plaatselijke ondernemer – Gerrit Atres van Ben van der Heiden – uiteindelijk ons pand. Hij heeft er iets fantastisch van gemaakt, echt schitterend. Een paar stukjes herkennen we nog, maar Gerrit heeft fantastisch werk geleverd, voor heel Halsteren.”

Lokaal

Jacqueline en Arjan Molenaar begeven zich nu – met veel plezier als consument in het Halsterse dorpshart. “We doen onze boodschappen zeker voor 95% lokaal”, vertellen ze, “dat is het mooie van Halsteren, je kunt hier vrijwel alles kopen. Jarenlang hebben we ons ingezet voor een dorpshart dat mensen in staat stelt om zelfvoorzienend te zijn. Het is mooi om dat nu vanuit het perspectief van de consument te kunnen zien. Een dorp heeft een bepaalde basis nodig om er graag te willen wonen. Halsteren heeft die basis, door de inspanningen van onderscheidende ondernemers. Het Halsterse winkelbestand is perfect op orde, zelfs als Halsteren nog zou groeien. Die inspanningen mogen niet teniet gedaan worden doordat de gemeente hier betaald parkeren gaat invoeren. Als er iets is wat voorkomen moet worden, dan dat. Het is dus nog steeds van groot belang dat de middenstand zich organiseert en georganiseerd houdt. Ondernemers zijn vaak druk met hun eigen zaak, maar moeten zich realiseren dat het algemeen belang niet uit het oog verloren mag worden. ”

Avonturen

Om dat algemeen belang te dienen en Halsteren een mooi dorp te houden blijft Arjan Molenaar zijn rol in Winkelhart Halsteren de komende jaren vervullen, maar hij richt zijn blik ook op andere zaken. Hij vertelt: “We hebben de afgelopen tijd ons huis grondig gerenoveerd. Dat had 30 jaar achterstand opgelopen omdat wij te druk waren met ondernemertje spelen. In april zouden we met de camper naar Portugal gaan, dat zou onze allereerste lange vakantie worden, maar die moesten we helaas uitstellen. Gelukkig hebben we dit jaar wel kunnen ontdekken hoe mooi Nederland is. We zijn gezond en mobiel, dus we hebben niks te klagen. We genieten van onze kleinzoon Tom. Met hem gaan we nog veel avonturen beleven. Gelukkig hebben we daar alle tijd voor!”

"Een dorp heeft een bepaalde basis nodig om er graag te willen wonen. Halsteren heeft die basis, door de inspanningen van onderscheidende ondernemers."

Afbeelding